Polgári Világ

Orbáni gazdaságpolitika: Egy betegség nyomában

2017. április 18. - Egész népemet fogom...

Az orbáni gazdaságpolitika tovább fogja távolítani Magyarországot mind a nyugat-európai, mind pedig a szomszédos, egykor hasonló fejlettségű országoktól. Anamnézis.

„Magyarország erősödik” és „Magyarország jobban teljesít”.

Kihez, mihez képest?

Csak a törzsi Fidesz-szavazók azok, akiknek szívét büszkeség járja át, ha magukba engedik ezeket a propagandamaszlagokat. Ők órákig tudnák sorolni a világraszóló eredményeket, amelyeket – a szeretett vezető tehetségének hála – a kormány (EU-s pénzből) elért: díszes terek, stadionok, teljes foglalkoztatás, alacsony infláció, száguldó gazdaság, élenjáró GDP-növekedés.

Egy közéleti személy mondatait látom igazolódni a legjobban, aki azt mondta: „A rendszerváltáskor még Csehszlovákiával és Lengyelországgal versenyeztünk, ma már Romániával és Bulgáriával – azt is egyre kisebb sikerrel.” A magukért beszélő gazdasági növekedési statisztikai számok mellett, amelyek egyértelműen bizonyítják hazánk lemaradását, a magyar utazónak elszorul a szíve, ha ellátogat Krakkóba, Pozsonyba, Prágába vagy a környékükre. Nem, Magyoroszág nem teljesít jobban ezekhez az országokhoz képest. És a legszomorúbb, hogy a távolság egyre nő. Az orbáni gazdaságpolitika az EU-s pénzek esztelen felhasználásával eljátssza a történelmi lehetőséget.

Diagnózis (Nagyiparosodás és államosítás)

Hazánk jelenlegi tehetséges vezetői egyenesen az egyetem padjai közül kerültek politikai pályára. Nem hiszem, hogy messze járok a valóságtól, ha úgy gondolom, nem túl sok időt töltöttek el sem a szocialista, sem pedig a legújabb kori kapitalista világ forgó fogaskerekei között. Nem hiszem, hogy valaha is felkeltek hajnali 5-kor, hogy 6 órakor már építsék az aktuális izmust. Látják-e vajon, hogy az ország megélhetését, fejlődését biztosító kis, közepes vagy óriás cégek, kicsi családi vállalkozások vagy mezőgazdasági termelőegységek hogyan működnek? Honnan tudják, hogy mitől lesznek ezek sikeresebbek, ezáltal az ország is eredményesebb?

Hogyne tudnák? Béla bácsi, aki nagyon sikeres újkori vállalkozó, megmondta a Kedves Vezetőnek egy kolbászfesztiválon, hogy mitől lesz jobb az országnak. Ebből kiindulva jól látható, hogy a dinamikus gazdasági fejlődés biztosított lesz, mert az új hazai nagyiparos-szupergazdag réteg (néhány család) sokkal jobban fog működni azokon a területeken, ahonnan a külföldi cégeket kitúrták. Legyen hazai tulajdonban az, ami csak lehet! És legyen csak egy-két hazai család, amely mindent visz!

virus.jpg

Na, már most ezzel az a probléma, hogy ezeknek a gomba módra szaporodó királyi cégeknek a versenyképességét annyiban hasonlíthatjuk egy korszerű, a világpiacon sikeres nemzetközi céghez, mint egy zsíros házikoszton kitartott elhízott házikutyát egy vadonélő farkashoz. Nincs itt gond, ezek a királyi cégek sikeresek lesznek, mert mindig fognak kapni jó kis munkát, jó nagy nyereségtartalommal. A többi kutya meg dögöljön meg, vagy megveszik kilóra a nagyiparos család számára. Ez csak az első lépés, mondhatja a végletekig jóhiszemű (naiv) hozzászóló. Majd bekapcsolódnak a nemzetközi munkamegosztásba, és erősek, versenyképesek lesznek.

Sajnos ez nem így lesz. Volt szerencsém reszt venni olyan üzleti megbeszélésen, ahol ezeknek a sikeres hazai cégeknek ajánlottak lehetőségeket a keleti nyitás által feltárt vadászmezőkön. Mondanom sem kell, hogy eszük ágában sincs kitenni a lábukat az országból, amikor itt a munka biztosított, és ha nem jönnének ki a pénzből, sebaj, majd megemelik a projekt költségét. Lehet egy-két milliárddal hosszabb? Kis kockázat – nagy haszon. Olyan motivált cég, amely nem a „királyi család” tulajdona, vagy elkötelezettje, már alig van. Vagy tönkrement, vagy megvették „jó áron”.

Nem lehet mindent lenyúlni (de törekednek rá)! A nagyiparos tulajdon mellett létre kell hozni nagy állami cégeket (nulla saját kockázat + maximális nyereség = bingó). Aki egy kicsit is a munka közelében élt a szocializmusban, az pontosan ismeri ezeknek a cégeknek a működését. Az ilyen állami cégek miatt jutott a szocializmus gazdasága oda, ahova. Először is a vezető kinevezésének semmi köze sincs a rátermettséghez, tehetséghez. Ami számít: a lojalitás, párthűség (haver), megbízhatóság. Utána jönnek a beprotezsált titkárnők, feleségek, rokonok meg ismerősök. Jó sokan. Elbírja a cég. A lényeg, hogy minden befolyásos elvtárs (haver), aki árthat vagy használhat, elégedett legyen. Kit érdekel az év végi veszteség, amikor mindenki boldog? Majd állam bácsi megtol egy kis támogatással; vagy felemeljük az árakat, és kussolunk a negatív rezsicsökkentésről. Az újkori állami cégeknél nem feledkezhetünk meg arról, hogy jó kis pénzköltésre, vásárlásra lehet rávenni azokat. Reklámozza pl. azt, hogy ha szomjasak vagyunk, akkor igyunk vizet. Hogy ez hülyeség? Nem az, mert Karcsi bácsi reklámvállalkozása ki tudja vinni a pénzt a cégből. Ha valami tényleg hasznosra akarnak költeni, ne legyen kétségünk afelől, hogy csakis haveri cég rúghat labdába, és érdekes módon jóval drágábban, mintha valódi verseny lenne. Az országos méretű mutyijátékról, a TAO-pénzek osztogatásáról és zsebbe visszaosztogatásáról szintén tanulmányokat lehetne írni.

Mindkét esetben a kórokozó ugyanaz: a korrupció. A vírus megrontja a hatékonyságot. A gyengülő hatékonyság meg tovább rontja a beteg állapotát.

Hatékonyság: micsoda értelmiségi duma! Ilyen szót Németh Szilárd soha nem venne a szájára. Ne etessük ezzel a zembereket! Sajnos a kerítésen kívül, ahová a zsíros kutyánk fél kimenni, pont ettől olyan sikeresek és életrevalók a farkasok. Megtanulták, mi az a hatékonyság. Gazdasági nyelvre lefordítva: a világpiacon lévő cégek tudják, hogy csak akkor lehet túlélni, jobban élni: ha folyamatosan fejlődnek, ha tudják csökkenteni költségeiket, ezzel jobb áron adni azt a minőséget, vagy jobbat, mint a versenytársak. A hatékonyság növelése versenyképesebbé tesz. Nem mondom, hogy nincs szükség személyes kapcsolatépítésre egy-egy munka megszerzéséhez, de ha egy cég nem hatékony, versenyképes, akkor nehezen tudja kitenni a lábát a világpiacra.

Miért kellene kitenni a lábukat? Van itthon munka bőven! Majd kitalálnak nagy projekteket, pl. olimpia, világbajnokságok meg nagy állami beruházások. Csak az a baj, hogy ezek a házi megrendelések egyáltalán nem javítják a cégek hatékonyságát, versenyképességét. Nem fogunk jobban élni tőle, mert azt a pénzt, amit a rossz hatékonyságra (vagy egyszerűen a pénzkivételre) fizetünk ki, az hiányozni fog máshonnan.

Attól, hogy 10 ember közmunkában vizet gereblyézik, és elértük a teljes foglalkoztatottságot, a közös bevételünk nem lesz több. A hatékonyság leromlott.

Rossz érzésem van. Nem bízom abban, hogy ez a mostani garnitúra képes lenne ezeket a folyamatokat megállítani, és a hatékonyság, versenyképesség-javítást előtérbe állítani. Pont ellenkező irányba száguldunk.

Ernő, Polgári Világ

A bejegyzés trackback címe:

https://polgarivilag.blog.hu/api/trackback/id/tr1412434249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koala kóla 2017.04.19. 10:22:25

@nu pagagyí: a válság előtti 67% az olyan mintha ma 94% lenne, pont 12%-kal több mint amennyivel átvették és persze privatizáltak közben mintha muszáj lenne tehát a vagyon is csökkent.

Csakhogy ma nem 94% hanem 73%, nna ennyit tudnak a demokrata szakértők, meg a nevüket!

1ghost 2017.04.19. 10:44:45

A fidesz alatt az elmúlt hét évben a gazdaság növekedési teljesítménye botrányos: évi átlagban mindössze 1,5%! Mondom: 1,5%!

És mindezt úgy, hogy:

1. 2009-ben egy a globális pénzügyi válság miatt súlyos visszaesés volt, ergó a válságból való kilábalás eleve gyorsabb növekedést von maga után, lévén vannak szabad termelői (és munkaerő) kapacitások.

2. A nettó EU transzferek éves átlagban a GDP 4-5% -ra rúgtak (évi 1200 -1500 mrd forint), aminek szintén az erőteljes növekedési hatásának kellett volna lenni.

Namármost! A narancsos barbárok, ez a sarlatán banda, így is csak évi 1,5%-ot tud felmutatni, ami botrányosan és vérlázítóan kevés. (A válság előtti évtizedben több mint duplája a gazdasági növekedés!!!!)

Elqúrták ezek a tetvek az országot, miközben ők gennyesre lopták magukat. A fidesznek konyec!

A magyarok számára velük kapcsolatosan egy feladat maradt: elhajtani és bíróság elé állítani ezt a tolvaj korrupt bandát!

koala kóla 2017.04.19. 10:44:55

@nu pagagyí: 'A cél valami olyasmi lehetett, hogy feltőkésítsenek közpénzen néhány oligarchát, aki majd nemzetközi játékos lesz. De sajna Mészáros barátunk sosem lesz Bill Gates, de még Csányi sem. Amihez nyúl menthetetlenül szarrá válik'

Érdekes az összes szomszéd országban elkezdett stadionokat építeni.

nu pagagyí 2017.04.19. 10:47:57

@koala kóla: Ceauescu 0%-os eladósodottságot ért el annak idején. Ehhez azért kell még dolgoznia a Fidesznek. Egy diktatúra bármilyen számot elérhet, mert nem kell figyelembe vennie a társadalom igényeit, nem kell megfelelnie jogállami normáknak, bármit titkosíthat és bármit meghamisíthat.

Demokráciában reformtervek és reformok vannak, konzultációk, népszavazások, ha valamin változtatni kell, diktatúrában viszont elég a padláslesöprés.

2017.04.19. 10:49:01

@teleorman: Mészárosnak hangyafasznyi jelentősége sincs.

Ló Elemér 2017.04.19. 10:49:19

@koala kóla: Te meg a legnagyobb fasz vagy Koppány óta!

illaim 2017.04.19. 10:50:34

@koala kóla: Az a válság előtti 67% éppen 19.000,- milliárd nominális államadósságot jelentett! A GDP számítás módszertani változását követő 73% pedig 25000 milliárd feletti nominális államadósságot takar, plusz a 3000 milliárd manyup lenyúlása!
Sosem értettem, hogy miért jó az egy fidessesnek ha saját magának is hazudik!

Barakk Husszein Obongo 2017.04.19. 10:53:21

Megint egy Nobel- díjas közgazdász...
Oszkár- díj, Nóbel- díj akkor jár, ha kellően éber vagy.
A "há" néma.
Vagy csak tömeggyilkos vagy, mint én. Azért egyenesen Nóbel- békedíj jár.

nu pagagyí 2017.04.19. 10:54:51

@koala kóla: Én sem bánnám, ha nálunk a németek építenének stadiont német pénzből. Ők azért nem csinálnak ilyet, mert nem lenne nekik nyereséges. Mivel Mészáros barátunk csak arra való, hogy kihelyezzék hozzá a közpénzt, tulajdonképpen tőled veszik el, amit ilyen formában a horvátoknak ajándékozunk.

Azért nem szólnék, ha mondjuk a Podravkát felvásárolná, de azt Csányi fogja, ha valaki és ő nem a magyar költségvetés terhére.

CSL 2017.04.19. 10:55:12

@koala kóla:
500.000 el többen dolgoznak, ja, külföldön!
Ha kivonod az eu pénzeket, meg azt amit a külföldön élők hazaküldenek, akkor inkább recedszió van mint növekedés!
Egyébként, milyen nagy munkahely teremtő beruházást hozott a fidesz kormány?
Zf: 1984 mszmp
Bosch: 1991: mdf
Suzuki: 1992 Mdf
Audi:1993 mdf
Mercedes: 2009 Bajnai
Most hirtelen ennyi jut eszembe de kb ez adja a gdp 1/3 át..
Szóval, hol, mit tett a munkahely teremtésért a rezsim?

rasztaszív 2017.04.19. 11:00:36

@CSL: ők stratégiai megállapodást kötöttek velük.nemzetileg.

koala kóla 2017.04.19. 11:03:12

@illaim: A hitelminősítők és az EU is %-ot néz, csak a ballibák próbálnak kurva gyengén hazudozni az államadósságról IS.

Nem csoda hogy nem 10%-ot fizetünk ma az állampapírokra, hanem NEKÜNK FIZETNEK hogy ilyen soha nem látott biztonságos gazdaságba fektethessenek.

inwestblog.hu/negativ-kamat-magyar-allampapirokon-hogyan-tovabb/

koala kóla 2017.04.19. 11:04:35

@CSL: aha, forrás? ne hazudozz csicska!

- de egyébként mekkora debil vagy már, kit érdekel ki hozott ide 10-20 éve valakit az számít hogy ezek MA mennyi embernek adnak munkát, kenyeret!

CSL 2017.04.19. 11:05:29

@rasztaszív:
Ja, ha már itt van, úgy könnyű! De kit hoztak ide?

koala kóla 2017.04.19. 11:08:26

@nu pagagyí: 'Egy diktatúra bármilyen számot elérhet, mert nem kell figyelembe vennie a társadalom igényeit, nem kell megfelelnie jogállami normáknak, bármit titkosíthat és bármit meghamisíthat.'

- ez 1990 óta egyetlenegyszer, nagy meglepetésre gyurrrrcsány alatt történt meg, meghamisítottak minden államháztartási adatot a 2006os választás előtt, aztán Barroso akkori EU főnök ezt észrevette úgyhogy gyorsan vissza kellett emelni az adókat a választás után

- Orbán nem türi a hazudozást, 2010 előtt soha egyszer sem teljesült a ktgvetési tervezet

nu pagagyí 2017.04.19. 11:10:48

@CSL: Hoztak ők is. Pecinát.

rasztaszív 2017.04.19. 11:11:38

@CSL: hoznak papot is,hogy megszentelje.

rigolya2 2017.04.19. 11:15:24

@midnight coder: khm...

Közeledtünk a minket lehagyókhoz 2010 óta???

NEM!!!

Akkor nem értem, mi a gondja!

nu pagagyí 2017.04.19. 11:15:45

Van még azért tartalék a rezsimben. Minőségrontásból még meg lehet élni egy darabig. Sokszínű oktatás helyett egyenoktatás, tudomány helyett Schmitt Mária, kultúra helyett "kulturális akadémia", Audi helyett Trabant.

rigolya2 2017.04.19. 11:17:19

@koala kóla: Az adóék 5%-kal kisebb, miután pont 2017-re jókorát csökkentettek rajta?!

Az ÁFa viszont 27% már 2010 óta... s be lett vezetve jó néhány más adó... ami az adóéket nem bántotta!!!

Juhééééé!!!

rigolya2 2017.04.19. 11:18:22

@koala kóla: Az államadósság 2010 óta röpke 25%-kal, alsó hangon 5.000 mrd-vel nőtt!

Juhéé!!! Újra!!!

S még ebben benne sincs a Paks2 miatti 30 év futamidejű drága hitelünk!

rigolya2 2017.04.19. 11:19:47

@Mindeni náci, kivéve Elek Gábort (jotundert): Eltűnt volna a korrupció?!

NEM!!! INTÉZMÉNYESÜLT!!!

Juhééé!!!

koala kóla 2017.04.19. 11:21:18

@rigolya2: Értem, tehát nem a közgazdászok tudják mi az adóék, hanem te, igaz?

Nna mindegy, ma már az átlag ÁFA is kevesebb mint a szocik alatt, hazudhatsz, de ettől nem lesz szavazó 1 darab se.

sakkosfx 2017.04.19. 11:21:36

A gengszter váltáskor a cionisták átvették az uralmat hazánk népe felett! Még a nemzeti bankunk is zsidó Orbánnak köszönhetően! A törvényeink is Magyar ellenesek!J Jó szokásukhoz híven mindenben átvernek! Míg becsületes munkával csak nyomorogni lehet milliárdok tűnnek el a költségvetésben! A parlamentből is kiszorították a Magyar / raszt /. Egészség ügyből, szociális szférából, oktatásból pont Orbán vont ki fejenként 300száz milliárdot! A szegények még szegényebbek lettek! És ki út nem látható a helyzetünkből! Talán egy Magyar rasszból álló Magyar kormány lenne a kiút ebből a helyzetből! De mindenek előtt egy pártot kéne alapítani mely a nép érdekeit tartja szem előtt!

rigolya2 2017.04.19. 11:22:36

@koala kóla: khm...

A medgyessy-féle deficitnövelő intézkedéseket nem szavazta meg a jelenlegi fidesz?!

DE!!!

teéjesenmindegy 2017.04.19. 11:23:30

Na, semmi adat,semmi kép, csak közlöd, hogy elhúzott Pozsony meg Krakkó? Mesélj, miben látszik a nagy elhúzás?
Kinek írkáltok ilyen cikkeket? Tényleg azt hiszitek, hogy senki nwm járt még külföldön?

rigolya2 2017.04.19. 11:27:30

@koala kóla: khm...

Előítéleteit hagyja másra, félrevauvau-it pedig annak dumálja, akit érdekel!

Adóbevételek 2010 óta nőttek!

Köszönjük, emese!

koala kóla 2017.04.19. 11:31:36

@rigolya2: Persze hogy nőttek az adóbevételek, hisz 2010ben 1,8 millióan fizettek SZJA-t ma meg 4,3 millióan, meg a bankok is perkálnak ezerrel.

CSL 2017.04.19. 11:32:34

@koala kóla: közgazdász vagy mi?
Látszik, jól átlátod a kamatokat befolyásoló, nemzetközi tényezőket!
Az azért megvan, hogy pont a fidesz alatt minősítettek le gagyiba?

konrada 2017.04.19. 11:45:51

@rigolya2:
Az valóban qrva sok.
...el is kéne küldenio ezeket a p.csába,

...ha az alternatívának nem azok volnának, akiknél ugyanennyi idő alatt 11 000 milliárddal, azaz 137%-kal nőtt...

juhé...

koala kóla 2017.04.19. 11:49:51

@CSL: Az a bibi hogy nettó bevándorlás van.

www.tradingeconomics.com/hungary/net-migration-wb-data.html

www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2112rank.html

Úgyhogy a számodnak akkor lett volna értelme ha a Magyarországra bevándorlók nem küldenének pénzt haza, ugye?

koala kóla 2017.04.19. 11:50:25

@CSL: a ballib elqrás miatt

ezért nem lesz soha többet ballib elqró kormány

koala kóla 2017.04.19. 11:52:20

@konrada: aztán mér lenne sok? a nominális adósság kit érdekel?

a magyar adósság jobban teljesít mint az EU vagy az Eurozóna vagy a szomszédok vagy akárki adóssága, de ez sem zavarja a gazdaságot a növekedésben!

Matolcsy egy zseni.

CSL 2017.04.19. 11:56:49

@koala kóla:
Ide jönnek Írek, angolok, németek dolgozni és küldik haza a sok jó forintot! Te tényleg ilyen hülye vagy?

koala kóla 2017.04.19. 11:59:03

@CSL: kit érdekel ki jön ide?

Jakab.gipsz 2017.04.19. 12:10:13

@koala kóla:
Igen Matolcsi a maga módján egy zseni, nem véletlenül van agyon szekálva.

Bezzeg a suttogó aki el mutyizta az ország aranyát, (bagóért).

Na, az a jó bankár, attól függ kinek?

koala kóla 2017.04.19. 12:18:01

@Jakab.gipsz: Ez nemzetiszocialista gazdaságpolitika, és szerintem a dualizmus kora óta a legjobb.

A 2 VH között is volt pár év amikor az olaszba küldött exportunk miatt feljött a gazdaság, de egyik kormány sem bírta ilyen sokáig.

A sok-sok évre választott vezető és konzekvens gazdaságpolitika nem véletlenül müködött a dualizmusban is jól, holott nem volt liberális demokrácia, de akkor máshol se volt.

Ha 1990 óta olyan lett volna a fejlődés, mint 2010 óta, már utolértük volna az olasz életszínvonalat, ami 35.000 usd/ppp/fő a magyar 27.500. A cseh 31.000. Kb. 10 év és utolérjük őket ha így haladunk, mert ők a legjobb esetben is stagnálni fognak.

Hát igen a 42000-45000 osztrák-német szintet nem fogjuk mostanában elérni, de nem is voltunk soha a közelükben se. Adná a jóisten hogy a sok libsi észosztó őket erősítse és távozzon ebből a szörnyü diktatúrából!

CSL 2017.04.19. 12:35:17

@koala kóla:
Biztos...
Tavaly magyar gdp:1,8%
Cseh:2,6%
Biztos ők fognak stagnálni, mi meg növekedni, hosszútávon!
Muhaha!

CSL 2017.04.19. 12:50:04

A zseni matolcsi meg azt nyilatkozta 2010-ben, hogy 2012 re 7% lesz a növekedés! Még örültem is, hogy végre valami optimizmus! Nem a ballib csürhe irányít, ezek tudják mit kell tenni! Tudjátok mennyi lett? -3.5 csak 10,5% ot tévedett a zseni! + leminősítettek gagyiba! Zseniális!

koala kóla 2017.04.19. 12:56:26

@CSL: Nem, az olaszok fognak stagnlni, a csehek 5 év múlva beérik őket, mi 10 múlva.

A cseheknél gyorsabban nőttünk tavaly előtt, tavaly meg ők, idén meg megint mi.

koala kóla 2017.04.19. 12:58:40

@CSL: 'A zseni matolcsi meg azt nyilatkozta 2010-ben, hogy 2012 re 7% lesz a növekedés! '

Nem mondott ilyet 2012re.

'Tudjátok mennyi lett? -3.5 '

Nem éppen. Ne hazudozz, az nem segít a ballibeken.

rigolya2 2017.04.19. 13:00:47

@koala kóla: "Persze hogy nőttek az adóbevételek, hisz 2010ben 1,8 millióan fizettek SZJA-t ma meg 4,3 millióan, meg a bankok is perkálnak ezerrel."

khm...

Látom, hogy közgazdaságilag zokni, de miért hirdetgeti?!

1. A banki nyereség és adó is az ügyfelektől folyik be.
Ergo: a tranzakciós adót az ügyfél fizeti... a lakosság is!

2. Szerintem adót mindenki fizet!
Ergo: Maga hazudik!

3. A közmunkás még a bérét se állítja elő!
Ergo: Az állam fizet neki, hogy szinte semmit se csináljon!

Köszönjük emese, megint ostoba!

Juhééé!!!

rigolya2 2017.04.19. 13:02:56

@konrada: Nem is tudtam, hogy az a rész, amit az mnyp-k kialakításába öltek, s amit 2010 után elköltöttek, az csak 2010 előtt számított...

Látom, maga se a következetességről híres!

koala kóla 2017.04.19. 13:09:29

plusz Magyarország a régió legkevésbé korrupt állama:

www.korkep.sk/cikkek/mindennapjaink/2016/03/24/szlovakia-vagy-magyarorszag-korruptabb-ime-az-europai-orszagok-korrupcios-listaja

Tehát sajnos nem igaz az ellenzék gyakorlatiilag egyetlen mantrája sem, azon kívül hogy a ballenzék sokkal szarabbul és pazarlóbban kormányzott mint Orbán vagy a versenytársaink, ma Orbán a régió legjobb managere és a legtisztább életü szerep-modellje, amiért még az osztrákok is minket irigyelnek - na jó ők azért mert nálunk nem laknak migrik a parkban -

Bogyó 2 2017.04.19. 13:17:36

Annyira, de annyira szánalmas, hogy ezek a hibbant fideszes béremberek, ha felvetődik, hogy a Fidesz miként rontja el az ország lehetőségeit és miként csökkenti az ország versenyképességét, hogy hogyan húz el mellettünk Szlovákia, akkor 8 év után is képesek szocizni. Jó, hogy nem a világháborúhoz viszonyítanak. Fogjátok már föl, hogy az emberek jelentős részét már kurvára nem érdekli, hogy mit és hogyan szúrtak el Gyurcsányék, különösen úgy nem, hogy a jóléti intézkedésekhez ők is asszisztáltak (100 napos program megszavazása) a kedvezőnek tűnő lehetőségekben ők is részt vettek (devizahitelesek). Kurvára nem mondták azt, hogy ne szavazzunk közalkalmazotti béremelést, ne adjunk 13. havi nyugdíjat, hanem beígérték a 14.-et, és egy szót se emeltek a devizahitelezés ellen, hanem maguk is felvették azt, majd szépen megszavazták a maguk nagy adósságaira a végtörlesztést, amit átlag Józsi nem tudott megtenni, és utólag kurvára okosok. De ők a monarchia óta legjobb gazdaságpolitika! Hát persze. Ha a szarhoz viszonyítunk. Azt kellene látni, hogy ők kétharmaddal, vagy közel kétharmaddal kormányoznak 8 éve, szinte bármit megtehetnek, megszavaztathatnak, amit csak akarnak, Gyurcsány még a saját pártjában se tudta átvinni a reformjait, amit nem tudunk milyen lett volna. Szóval fiúk, igen Szlovéniához, a baltiakhoz, a lengyelekhez, szlovákokhoz, csehekhez kellene viszonyítani, nem a szoci kormányzáshoz, mert sokkal több eszközötök és időtök volt. Ehhez képest siralmas az eredmény. Az egyensúlynak a lakosság itta meg a levét, a pártközeli háttér lenyúlása sokkal nagyobb mint a szocik alatt, az EU-s pénzek hülyeségekre és fidesz zsebekbe mennek. Akkor lesz gond, ha azok elfogynak és még jobban megsarcolják az átlagot, hogy a luxust tudják tartani, csak ez lassan már birkavágás lesz a nyírás helyett. Egyszer talán felébred a rezsicsökkentéssel, sorosozással, migránsozással megvezetett prolihad, de a szándékos néphülyítés egyelőre hatékony.

CSL 2017.04.19. 13:23:26

@koala kóla:
Saját fülemmel hallottam a Kossuthon!
Bocs csak 2,7 volt a mínusz!
Nagyszerű eredmények!

colonel Tigh 2017.04.19. 13:24:24

Bammeg... Gyurcsány, 2002-után a Gyurcsány, régen amikor a Gyurcsány, makrogazdasági mutatók a Gyurcsány... Kedves ner vallási hívők: akik a mostani rendszert kritizálják, akármilyen furcsa, de a többségük örül, hogy elmúlt az a korszak (is). Annak viszont nem örülünk, ami most van. Mert vannak gazdasági mutatók, amik lehet, hogy most nagyon kicsit jobbak, de ez egy pillanatnyi levegővétel, ez semmi, ami rohamosan úgy el fog olvadni mint a sicc, amint az eus pénzek elfogynak, el kell kezdeni törleszteni Paksot, etc., és majd valóban a saját lábon kell állnia az országnak. Ti tényleg azt hisztitek, hogy jobban teljesítünk? Mi lesz 5-10 év múlva szerintetek? Itt fogunk állni legatyásodva, kiszolgáltatva az oroszoknak szétvert oktatással, lezüllesztett egészségüggyel egy oligarchikus -szinte földbirtokosi, feudális- rendszerben. Kurva jó lesz, haver, tényleg. Csak egy kérdés: ha ennyire dübörgünk, hogy a faszba lehet, hogy csúszunk lefele? Már a szlovákok előznek minket, meg már lassan a románok is. De ti csak merüljetek bele, nézegessétek a gazdasági mutatókat, százalékokat. Nagyon kíváncsi lennék mellesleg, hogy ha mondjuk egy baloldali párt tenné azt, amit most Orbán, gondolok itt az agyatlan plakátkampányra, a média megszállására, a demagóg propagandagépezetükre, az oroszokhoz való ilyen szintű dörgölőzésre, a Mészáros féle oligarchákra, stb. Csak egy pillanatra gondoljatok bele ebbe (már hallom is, hogy akkor nem lenne semmi gond, ha minden ilyen csodálatos lenne, mint most. aha, meg a faszom). Ami most történik az már nem baloldal-jobboldal kérdése. Van egy réteg az országban, aki a pénzért és a hatalomért bármire képes, akár szemrebbenés nélkül bontják le a jogállamot. Lehet, hogy most élvezettel lubickoltok a fosban, mert kellemesen meleg. De ha azt hiszitek, hogy a fentebb fölsorolt problémák később nem lesznek negatív hatással a gazdaságra is, szimplán ostobák vagytok.

Bogyó 2 2017.04.19. 13:35:08

@koala kóla: Még egyszer mondom. Orbán ugyanúgy megszavazta a pazarló intézkedéseket, sőt újabbakat ígért és nem szavazta meg a takarékossági intézkedéseket vagy megfúrta azokat pl. a vizitdíjas ügyben. Lehet, hogy azok nem voltak jó elgondolások, lehet, hogy igen, de Orbán semmilyen reformot nem támogatott. A cél a keresztbetevés volt a hatalomszerzésért. Most meg egy tönkrevert ellenzék mellet kormányoz 8 éve, ahol a csicskái ülnek a "független" intézményekben is, és ennyire telt. A csehek, szlovákok jóval előrébb járnak, de két balti ország, Szlovénia is előttünk van. Mi kellene még neki a jó kormányzáshoz, hogy mondjuk utolérjük Csehországot, ahol nincs ennyi eszköze a kormánynak? Talán demokratikusabb gondolkodás a közéletben és a gazdaságban.

Bogyó 2 2017.04.19. 13:47:10

@colonel Tigh: Amikor Gyurcsány tárgyalt Putyinnal, akkor fideszes barátaink kurvára demokratikusak, Európa hívők, Nato hívők voltak, szólt a ruszkik haza. Most meg jók az oroszok, mert Orbán kiadta az irányváltást: "Kelet-Ázsia" a barátunk, "Eurázsia" az ellenségünk. Nem gondoltam '89-ben, hogy egyszer látom az életben, amit Orwell megírt.

Arra is emlékszem, hogy a 2008-as 2009-es híradók tele voltak az M1-en a Zuschlag-üggyel, a Nokiás dobozos üggyel, voltak vitaműsorok, ahol ütköztek a politikai szereplők fontos kérdésekben. Hol van ma ilyen a goebbelsi közszolgálati tévén? 2014 előtt ki se mondták a mindent elnyerő Simicska nevét. Megemlítették egyszer is Rogán és Lázár afférjait? Semmi. Ha ma vitázó feleket akarunk látni ATV-t vagy HÍR-tv-t kell nézni, a közszolgálatin csak a propaganda megy. De egyébként az a szörnyű, hogy ezt meg kell említeni és nem nyilvánvaló, hogy lehetnek az emberek ennyire vakok. Lejátszódik ugyanaz mint 1947 és '49 között.

CSL 2017.04.19. 13:49:42

Írországban élek, 2008-09 es válság őket jobban taccsra vágta, mint minket, államcsőd, bankcsődök, imf hitel, eu segély stb!
2012 óta mégis tartják a 6% körüli növekedést, tavaly pedig 26%!!! Volta növekedésük, matolcsi nélkül!

koala kóla 2017.04.19. 13:54:13

@CSL: Nem, nem minusz 2,7% volt, tehát tovább hazudsz.

Szóval mit is mondott Matolcsy? Forrással.

koala kóla 2017.04.19. 13:55:05

@Bogyó 2: Orbán nem felelős azért amit ellenzékben csinált.

Kormányzati felelősség van, ellenzéki nincs.

teéjesenmindegy 2017.04.19. 13:56:30

@Bogyó 2: Tudjuk. Összefoglalva a ballib zsenik alatt Orbán volt aki keresztbetett, a mostani növekedéshez viszont semmi köze. Ez minden másnak köszönhető, csak neki nem. Szerinted mégis ki kormányoz, az ellenzék vagy a kormány.

teéjesenmindegy 2017.04.19. 13:58:09

@CSL:
"1. A banki nyereség és adó is az ügyfelektől folyik be.
Ergo: a tranzakciós adót az ügyfél fizeti... a lakosság is!"
TÉNYLEG! MENNYIVEL JOBB LENNE OTTHAGYNI A BANKOKNÁL, IGAZ, TE IDIÓTA?

3. A közmunkás még a bérét se állítja elő!
Ergo: Az állam fizet neki, hogy szinte semmit se csináljon!
TÉNYLEG! SOKKAL JOBB, HA OTTHON ÜL, MERESZTI A SEGGÉT ÉS SEGÉYLT KAP.

Figyelj, olyan hülye vagy mint a segg, hagyd abba.

teéjesenmindegy 2017.04.19. 13:59:02

A posztoló nem nagyon válaszolt arra, hogy mit és merre kell nézni Krakkóban és Pozsonyban, hogy elszoruljon a szívünk, és lássuk hogy hogy elhúztak.

koala kóla 2017.04.19. 13:59:26

@Bogyó 2: A csehek meg a szlovének mindig előttünk jártak. Azt hogy a szlovákok elhagytak, és a lengyelek behoztak minket, csakis a ballib elqróknak köszönhetjük.

Már csökken, de még mindig évi 800 mrd megy évente kamatra, ebből bőven kijönne a 9%os SZJA és a 25% ÁFA is.

Csehország, Szlovákia, Lengyelország államadóssága 40-50%, Magyarországé 2002ben 54% volt, ma 74%, szóval igen, a ballib csontvázak, aknák ott vannak a szekrényben. Öröm az ürömben, hogy emiatt sokkal stabilabb jobboldali kormányok néznek ki a jövőben, mint Csehországban vagy Szlovákiában.

CSL 2017.04.19. 14:04:11

@teéjesenmindegy:
Te prosztó! Idióta maximum te vagy, annyira, hogy nem is annak válaszolsz aki a bejegyzést írta!

konrada 2017.04.19. 14:23:29

@rigolya2:
Én kezdtem el összehasonlítgatni???
...csak segítettem ugyanazon számokat, ugyanazon metódus alapján tovább gondolni.

...de ha akarja, számolja hozzá azt a 3 000 milliárdot is a zorbánékhoz, hogy a következetességnek megfeleljünk: így most maga elqrt számításai helyett (hiszen elvégre nem ezeket a számokat akarta leírni;) az új direktívája szerint a helyes mondata:

Az államadósság 2010 óta röpke 25%-kal - a manyuppal 42%-kal - alsó hangon 5.000 mrd-vel - ha hozzáadjuk a manyupot is: 8 000 mrd-vel - nőtt!
Juhéé!!! Újra!!!

...mire a válaszom továbbra is:
...ha az alternatívának nem azok volnának, akiknél ugyanennyi idő alatt 11 000 milliárddal, azaz 137%-kal nőtt...
juhé...

konrada 2017.04.19. 14:34:54

@CSL:
...maradjunk a tényeknél (Eurostadt)2012: -1,5%. (€ övezet -0,8%)

2017.04.19. 14:35:38

A terápiához elég egy link is, ahol meg lehet tekinteni a Spirituális Együttműködés Rendszerét. www.elmenypark.net/2017/02/hivatalos.html

teéjesenmindegy 2017.04.19. 14:37:06

@rigolya2: "1. A banki nyereség és adó is az ügyfelektől folyik be.
Ergo: a tranzakciós adót az ügyfél fizeti... a lakosság is!"
TÉNYLEG! MENNYIVEL JOBB LENNE OTTHAGYNI A BANKOKNÁL, IGAZ, TE IDIÓTA?

3. A közmunkás még a bérét se állítja elő!
Ergo: Az állam fizet neki, hogy szinte semmit se csináljon!
TÉNYLEG! SOKKAL JOBB, HA OTTHON ÜL, MERESZTI A SEGGÉT ÉS SEGÉYLT KAP.

Figyelj, olyan hülye vagy mint a segg, hagyd abba.

Le Orme 2 2017.04.19. 14:37:19

"Csak a törzsi Fidesz-szavazók azok, akiknek szívét büszkeség járja át, ha magukba engedik ezeket a propagandamaszlagokat."

Nincs jelentősége, ilyen kategória ("törzsi" szavazó) amúgy is csak a hülyék agyában létezik.
A poszt második bekezdése tényszerűen hazugság.
A maradék tartalmatlan szófosás.
A posztnak az volt a szerepe, hogy az Index címlapjára kerüljön, és a címével befolyásolja az agyhalottakat.

teéjesenmindegy 2017.04.19. 14:37:45

@CSL: jaj istenem, ne haragudj, gondolom összedőlt a világod. Tényleg nem neked szántam, te más marhaságokat írogattál.

CSL 2017.04.19. 14:49:14

@teéjesenmindegy:
Az alpári sílusodra nincs mentség!

konrada 2017.04.19. 14:50:14

@CSL: Irország Eurostadt:
2012 -0,3% 2013 - 0,2% 2014 - 4,8%, 2015 - 26%!!! (igaz kicsit "almás" volt;), de a valós 7,8% se rossz), 2016 - 4,2%

Nem rossz eredmény, de ott is van valamiféle helyi habonyművek, amitől te az éves 6%-ot hallottad.;))

koala kóla 2017.04.19. 14:54:15

@konrada: mondjuk az kurva jó azért fejlett országhoz képest

én az öreg istenért nem élnék akkora bunkó köcsögök között - volt hozzájuk szerencsém -, meg a klímát is rühellem, de ahhoz képest hogy 100 éve az ír paraszt az annyát begb*szta volna hogy olyan luxusban éljen mint a magyar, nem semmi!

csak gondolom az átlag ír ebből nem sokat lát

konrada 2017.04.19. 14:56:38

@konrada:
...persze az írek eredményét nem kisebbítve: azért kicsit egyszerűbb a helyzet egy olyan országban, melynek angol az anyanyelve (na jó, legyen apanyelv;), és nem akar kilépni az EU-ból, így USA globális cégeinek európai központként igen megfelelő "telephelynek", ...s ha mindezért még offcsórhoz hasonló adókat is fizethetnek...;)

bigdata 2017.04.19. 15:02:47

@teéjesenmindegy: gondolod, akkor is rád terhelné a bankod a tranzakció adót, ha nem lenne ilyen adónem?

bigdata 2017.04.19. 15:04:26

@konrada: módszertant váltottak, mi is szoktunk.

teéjesenmindegy 2017.04.19. 15:08:38

@bigdata: A banki nyereségadót mondjuk te okos?

rigolya2 2017.04.19. 15:14:05

@konrada: De édes trollocska!

Azt hiszi, hogy valamit nem akartam leírni...

Tudja, a tények mindig objektívebbek, mint a hazugságai!

rigolya2 2017.04.19. 15:18:01

@konrada: khm...

Említse már meg az összehasonlítgatásai alatt, hogy 2010 óta a GDP 3%-át az EU-adja... Miközben orbánia minimum 8.000.000.000.000 Ft-tal növelte a tényleges államadósságot vagy csak eltapsolt, s vállalt egy évi 5% kamatozású, 30 év futamidejű orosz hitelt, ami nagyságrendileg a GDP 10%-a.

S eközben az oktatásból és eü-ből rendesen vonják ki a finanszírozást...

Juhééé! Agyatlan fidesznyikeknek áll a világ!

rigolya2 2017.04.19. 15:18:43

@konrada: khm...

Közben érdekes összefüggések vannak: konrada válaszol koala helyett?!

rigolya2 2017.04.19. 15:20:20

@teéjesenmindegy: A bankok nyeresége nem csökkent a tranzakciós adóval, de díjbevételeik nőttek!

Szerintem nincs olyan bank, amelyik növelné a díjakat magától...

Hogy is van ez?! Akkor ki is fizeti a tranzakciós adót?!

rigolya2 2017.04.19. 15:21:54

@teéjesenmindegy: Miután ha a közmunkás otthon ülve 22.800 nettót kap, de ha nem csinál szinte semmit közmunkásként, akkor 120.000 Ft/hó-ba kerül MINDEN hónapban, annak ellenére, hogy csak 3-6 hónapot dolgozik 1 évben,

IGEN, INKÁBB ÜLJÖN OTTHON! OLCSÓBB NEKÜNK, ADÓFIZETŐKNEK!!!

teéjesenmindegy 2017.04.19. 15:22:22

@rigolya2: Mi az, hogy a gdp 3%át más adja?
Bruttó nemzeti összetermék. Amit itt termelnek meg, tetszik érteni? Ha az unió idead valamit, az nem itt termelődik ugye?
És ja, felvesznek hitelt, mert ugye kell egy ilyen apróság, mint atomerőmű.

Növeelték az államadósságot? Milyen érdekes, hogy a világon sehol nem számolják nominálisan, csak a gdp-hez viszonyítva. Fletóék mennyivel növelték?

rigolya2 2017.04.19. 15:24:20

@teéjesenmindegy: "Mi az, hogy a gdp 3%át más adja?
Bruttó nemzeti összetermék. Amit itt termelnek meg, tetszik érteni? Ha az unió idead valamit, az nem itt termelődik ugye?"

Gazdaságilag h.lyék minek írogatnak gazdasági témában?!

teéjesenmindegy 2017.04.19. 15:24:21

@rigolya2:
Aham. Aztán a 22800 Forintból szépen megélnek, nem mennek rabolni, ugye?
Mesélj, hogy jött ki a 120.000?

konrada 2017.04.19. 15:24:41

@rigolya2:
Előtte meg 1,5%-ot adott, és ahhoz jött hozzá a kiprivatizált vagyon, ami éves szinten szintén 1%-nyi....
...és nem csak 5%-os hitelt válaltak be, de a nemzeti bankos alapkamat is 10% felett volt, és akadt olyanból több éves valutás is...

...aztán persze ott voltak a kórház és iskolabezárások is..
juhé....

...aztán hogy ki válaszol ki helyett, nem igazán érdekel. Ez egy fórum, amihez egyenlőre bárki hozzászólhat. (Még ha ez nem is mindenkinek tetszik...)

CSL 2017.04.19. 15:27:06

@konrada:
Lehet az almás adatokra vonatkozott..

teéjesenmindegy 2017.04.19. 15:27:18

@rigolya2: Ezt én is kérdezhetem tőled. :D
Mert összehordasz minden baromságot.

Na figyelj, ha az unió idead ezercsilliárdot, és abból a város vesz buszt, mert tömegközlekedést lehet fejleszteni, és az uiós előírásoknak csak a mercedes felel meg, akkor a te nagyon komoly véleményed szerint hol fog ez az összeg jelentkezni a GDP-ben?
Elárulom, Németországban.

Aztán a magadfajta agymenek elkezdenek kárálni, hogy idejött a sok pénz, aztán nem ment fel a GDP.

konrada 2017.04.19. 15:27:36

@konrada:
Ja, és ha már a GDP 10%-ot emlegetünk, az a 11 000 000 000 000 a GDP 26%-át tette ki.

...de mint írtam volt, mehetnek a mostaniak is a p.csába, ha nem azok az alternatíva. (S a kutatások egyenlőre ezt mondják...)

sterimar 2017.04.19. 15:54:55

@rigolya2: "A banki nyereség és adó is az ügyfelektől folyik be."

Nagyon penge csávó lehetsz. Igazi gazdasági géniusz.

sterimar 2017.04.19. 16:00:31

Ma többen fizetnek dolgoznak és fizetnek SZJA-t mint a szocik idejében, ami mindenképpen pozitív.
A Jóisten mentsen meg minket egy esetleges újabb szocialista (rém)uralomtól, ahol majd megint lenne 40% SZJA kulcs meg 50%-os aktivitási ráta.

koala kóla 2017.04.19. 16:02:44

@sterimar: a demokrácia sok pénzbe kerül

mondjuk én nem akarom megfizetni

CSL 2017.04.19. 16:31:20

Azért, néhányan könnyen beszélnek a budai lakásból, jó fizetéssel..
Mennyi is a közmunkásbér? 50.000? 47.000? Tényleg nem tudom.. Mindegy ez nevetségesen kevés és ezért végig folgozol egy hónapot, minden munkanapot!
Na most régen kaptál vmi 28.000 et a semmire ez igaz, de mellette, igaz feketén, de lehetett fusizni, ahol én lakom sokan eljártak az erőre dolgozni, napi 5.000 ért, olyan vállalkozókhoz akik nem tudtak bejelenteni, mert mondjuk nem volt mindennapra meló, vagy elmentek az almásba, vagy szénát gyűjteni, vagy aratásnál segíteni. Ok ez nem legális, de ezeknek a szerencsétleneknek több volt mint a 47.000.
Mióta közmunka van, nincs az erdőn meló, mert becsődölt a kisvállalkozó, vagy ha nem, akkor van bejelentett embere, viszont jóval kevesebb, a fa ára is a duplája, eddig volt egy kis gally fa, most már az sincs, télen rohadt kemény ám az élet ha 47.000 a havi apanázs, nem kívánom egyik okos kommentelőnek sem, hogy ebbe az élethelyzetbe kerüljön...

koala kóla 2017.04.19. 16:38:07

@CSL: 'Na most régen kaptál vmi 28.000 et a semmire ez igaz, de mellette, igaz feketén, de lehetett fusizni, ahol én lakom sokan eljártak az erőre dolgozni, napi 5.000 ért'

Semmi gond, akkor biztos ma is el lehet menni fusizni napi 5000ért. Minek menne közmunásnak, ha kereshet napi 5000et, tán hülye? Vagy kötelező?

Vagy fizessem a fusizását a bejelentett béremből?

ZX 2017.04.19. 16:50:05

Azért ezt bírom. Amikor megjelenik egy ilyen poszt, rögtön ellepik a kommentoldalta narancskomcsik és megmagyarázzák, hogy ami szar az tulajdonképpen miért is jó. Meg különben jobban élünk, csak neked szar. Csak nem veszik észre, hogy a jobban élünk az csak a Rogán Antilopra, a Lézer Johnnyra, a Pénztáros Lőrincre, a Nem Közpénz Lajosra, meg a többi komcsi patkányra vonatkozik. Az átlagnépnek valahogy nem úgy jön le, hogy jobban élne, arról nem beszélve, hogy elloptak 3.000 milliárd Ft-nyi nyugdíjat. Közben felvesznek 3.000 millárd EUR-nyi hitelt egy kétes üzletre a ruszkiktól Csakhogy a ruszkik ezt az összeget úgy teremtik elő, hogy ők maguk is hitelt vesznek fel, vagyis a kamat jóval magasabb mint lennie kellene. 2010-ben Orbán ugyanekkora IMF hitel miatt milyen ajvékolást csapott már?
Száz szónak is egy vége, rohadt komcsik húzzatok az anyátoba végre és ne akarjátok megmagyarázni a tutit, ez már az első etapban sem sikerült.

koala kóla 2017.04.19. 16:55:07

@ZX: Nem is értem hogyhogy Orbán hülyét kapott a hazaáruló eladósítóktól és hogyhogy simán jövőre is megválasztja a nép mert valahogy minnél több ruszki hitelt veszünk fel, annál kevesebb az adósságunk.

CSL 2017.04.19. 16:58:02

@koala kóla:
Most meg fizetsz neki 47.000 et a semmittevésért!

ZX 2017.04.19. 17:01:05

@koala kóla: "minnél több ruszki hitelt veszünk fel, annál kevesebb az adósságunk."

Ja, papíron amít Orbán ír. A valóságban meg... :(

koala kóla 2017.04.19. 17:01:12

@CSL: kivéve ha elmegy fusizni napi 5000ért.

Tehát akkor ezek szerint szociálisan érzékeny a fidesz, hisz 2x annyit fizet a semmittevésért mint a maszop. Hol a gond?

CSL 2017.04.19. 17:14:09

@koala kóla:
Ott a gond, hogy most nincs fusi, mert vagy a közmunkát választod, vagy a fusit. Nincs az h hétfőn közmunkás vagy másnap elmész fusizni, harmadnap megint közmunka!
A fusiban az a rossz, hogy nem állandó, néha van néha nincs!
Ha lenne állandóan fusi, akkor azt úgyhívnák munkahely!
De mivel nem állandó, így a szerencsétlen, inkább a biztos 47.000-et választja, mint a bizonytalan, akár 100.000-et! Azelőtt meg volt lehetősége, főleg nyáron egy kis plusz pénzhez jutni, meg tüzelőhöz, takarmányhoz, stb

koala kóla 2017.04.19. 17:24:11

@CSL:

na akkor javaslom a közmunkásoknak, szavazzanak az MSZPre, és akkor majd megint fusizhatnak
süti beállítások módosítása