Polgári Világ

Tovább bővül az európai Magyarország összefogása az euró bevezetéséért

A Polgári Világ Pártjának sajtóközleménye

2017. szeptember 11. - pukli.istvan

 Újabb hat köztiszteletben álló és feddhetetlen véleményformáló támogatja az euró bevezetéséért indított népszavazási kezdeményezésünket: Béndek Péter, konzervatív politikai filozófus; Kaltenbach Jenő, jogtudós, volt országgyűlési biztos; Mellár Tamás, közgazdász, volt KSH elnök; Raskó György, agrárközgazdász, volt fölművelésügyi államtitkár; Solymosi Frigyes, kémikus, a Professzorok Batthyány Körének alapítója és Vámos Miklós, író. A Hitvallás Európa mellett című kiáltvány aláírói hitet tesznek amellett, hogy Magyarország számára sorsfordító jelentőségű az euró bevezetésével a mag-Európához való tartozás deklarálása.

 

A Polgári Világ Pártja 2017. augusztus 14-én országos népszavazást kezdeményezett az euró bevezetése érdekében. Egészen pontosan azért, hogy Magyarország haladéktalanul lépjen be az euró előszobáját jelentő ERM II rendszerbe. Ezzel párhuzamosan 2017. augusztus 16-án egy kiáltványt is kiadtunk, Hitvallás Európa mellett címmel. A Hitvallással társadalmi mozgalmat indítottunk útjára, amelyhez továbbra is bárki csatlakozhat!

Ennek célja, hogy megragadjuk az utolsó esélyt arra, hogy visszatérjünk a még szorosabban egységesülő európai családunkhoz, az Európai Unióhoz.

2004-ben azért léptünk be az Unióba – szinte közfelkiáltással –, hogy a fejlett, erős és Európa békéjét 72 éve őrző szövetség részeként hazánk felvirágozzon. Ezzel beteljesítettük Szent István ezer esztendős álmát. Egyben egy értékrendhez is csatlakoztunk, amelyben egyként ott van a reformáció, a felvilágosodás és az európai demokráciák öröksége.

Ez az európai elköteleződés azonban a csatlakozás óta egyre nagyobb veszélybe került. A balliberális oldal kormányzása alatt eladósította az országot, az illiberális jobboldal pedig soha nem látott mértékben távolított el bennünket az európai értékektől. Mindez ellentétes Magyarország érdekeivel!

Sorsdöntő jelentőségű az európai fősodorhoz való visszatérésünk. Ennek ma az euró mielőbbi bevezetése az eszköze és a szimbóluma. E véleményünket több közéleti gondolkodó osztja, akik nevüket adják az euró bevezetése érdekében indított kezdeményezésünkhöz. A támogatók, akikhez magánszemélyek és szervezetek csatlakozását is várjuk (http://polgarivilag.hu/eurobevezetes/):

2_hatok.jpg

  1. Béndek Péter, konzervatív politikai filozófus. Korábban az MTA Politikai Tudományok Intézetének munkatársa, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem oktatója. Rendszeresen publikál politikai-filozófiai, politikaelméleti témakörökben, ő az 1000 leütés (később 1000 A Mi Hazánk) c. politikai blog szerzője, valamint több cikluson keresztül volt a Polgári Konzervatív Párt elnöke.
  2. Kaltenbach Jenő, jogtudós, egyetemi oktató, az állam- és jogtudományok kandidátusa. 1995 és 2007 között a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa, majd 2008 és 2010 között a Független Rendészeti Panasztestület elnöke, majd 2014-ig a Fővárosi Közgyűlés képviselője.
  3. Mellár Tamás, közgazdász, statisztikus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia doktora. 1998 és 2003 között a Központi Statisztikai Hivatal elnöke, 2006 és 2007 között pécsi önkormányzati képviselő.
  4. Raskó György, agrárközgazdász, 1990-től a Földművelésügyi Minisztérium privatizációs főosztályvezetője, 1991-től közigazgatási államtitkár. 1994-től 1998-ig országgyűlési képviselő. Jelenleg agrárvállalkozásait vezeti.
  5. Solymosi Frigyes, kémikus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. A Professzorok Batthyány Körének alapítója, a Nemzeti Kör tagja, az első Fidesz-kormány idején Orbán Viktor miniszterelnök tanácsadója.
  6. Vámos Miklós, író, forgatókönyvíró, dramaturg, kiadóigazgató, műsorvezető. 35 kötete jelent meg, írt regényeket, színműveket, novellákat, filmforgatókönyveket is. Legismertebb regényei: Zenga zének, A New York–Budapest metró, Anya csak egy van, Apák könyve.

 

Az euró bevezetésének további támogatói közül néhányan – aláírásuk mellett – pár soros üzenettel támasztották alá döntésüket, amely az alább közölt Hitvallás mellékleteként olvasható.

 

Budapest, 2017. szeptember 11.

Polgári Világ Pártja

 

 

 

Hitvallás Európa mellett

 

Magyarország ismét válaszút előtt áll. Végérvényesen hitet teszünk Európa mellett, vagy bele kell törődnünk abba, hogy a világ elmegy mellettünk.

A populizmus és a Brexit után az euróövezetbe tartozó országok előremenekülnek, és létrehozzák a mag-Európát. A hezitálók, fanyalgók hoppon maradnak. Ha most nem tartunk Európával, menthetetlenül leszakadunk. Pár év múlva már nem lesz esélyünk ezt a tévedésünket helyrehozni. Magára maradt páriaként elbukunk az új technológiák keltette versenyben. Ha nem fogadjuk el az európai szabályokat, behozhatatlan lesz a lemaradásunk.

Ennek az uniós szabályrendszernek a szimbóluma és a neve: euró.

Magyarország számára az euró a jólét garanciája. Horgony, amely a Kelet és a Nyugat közt sodródó kompországot végleg a nyugati parthoz köti.  Az euróövezetbe való belépés a kereszténység felvételéhez és az államalapításhoz hasonló nemzeti sorsforduló. Magyarország számára az euró bevezetése nem egyszerű pénzcsere, hanem az európai szabályok elfogadása. Olyan katekizmus, amely irányt mutat az országnak a jólét és a demokrácia elérésére.

Össznemzeti ügy.

A vallásunk, a művészetünk de még a vágyaink és a jó életről vallott ideáink is mindig nyugatiak voltak. Az euró hozzásegít bennünket ahhoz, hogy visszaszerezzük az elvesztett álmainkat. Miként 2004-ben az Európai Unióhoz történt csatlakozásunkkor, az ország túlnyomó többsége ma is Európa-párti. Aki e többséggel szemben elveti az eurót, az szembemegy Európával. Szembemegy Szent Istvánnal és a magyarok 1000 éves vágyával, az Európához tartozással.

Legyen az euró bevezetése az európai Magyarország közös platformja, ezzel pedig társadalmi megbékélési terápia is! 

 

Keresztény Zoltán
Elnök, Polgári Világ Pártja

 

Béndek Péter:

Magyarország vezető gondolkodói és perspektivikus programmal rendelkező politikai vezetői a történelmünk során kivétel nélkül nyugatosak voltak, hazánk Nyugathoz tartozásában látták népünk hosszútávú boldogulásának zálogát. Most, hogy több tízéves küszködés árán a magyar nép létrehozta azokat a feltételeket, amelyek alkalmassá tesznek minket az euróövezethez való fokozatos csatlakozásra, az ő verejtékük és lemondásuk megcsúfolása lenne, ha nem élnénk a lehetőséggel, hogy a Nyugathoz tartozásunkat végre megpecsételjük. A magyar kormánynak történelmi felelőssége az euróhoz való csatlakozási szándékának bejelentése, amellyel egyszersmind ösztönözné az országot a versenyképesség további javítására. Ez az egyetlen módja annak, hogy a világban zajló gazdasági és technológiai változásoknak ne az elszenvedői, hanem teremtői és kedvezményezettjei között legyünk az előttünk álló évtizedekben. A Polgári Világ Pártja felhívása az ország jövőjét szolgálja, amelyet így örömmel támogatok.

 

Kaltenbach Jenő:

Az euró bevezetése egyebek mellett arra lenne garancia, hogy az ország a mag-Európához tartozzon, amely csökkentené az esélyét az Orbán-féle kalandorok kiszámíthatatlan akcióinak. Magyarországnak elemi szüksége lenne arra, hogy a Nyugat és Kelet közötti évszázados bolyongás után végre lehorganyozzon a nyugati parton. Nem akarom idealizálni a Nyugatot, de a keleti despoták uralta világgal egybevetve, aligha kétséges, hogy melyik modell szolgálja jobban mindannyiunk érdekeit. Nem szabad hagynunk, hogy saját oligarcháink önzése érvényesüljön mindannyiunk kárára. Felelősek vagyunk azért, hogy mit hagyunk gyermekeinkre, unokáinkra.

 

Mellár Tamás:

Ma már jól látható, hogy a kétsebességes Európai Unió belső köréhez az eurózóna tagországai fognak tartozni. A saját nemzeti valutához ragaszkodó országok a külső körre fognak szorulni. A szomszédos országok (Csehország, Románia, Bulgária ) ezt már észrevették, és lépéseket tesznek a mielőbbi bevezetésre. „Aki kimarad, az lemarad.” A magyar gazdaság mai állapota lehetővé teszi az eurózónához való gyors csatlakozást. A közös valuta használatának hátrányai – az én megítélésem szerint – jóval kisebbek, mint az alkalmazásából származó előnyök.

 

Vámos Miklós:

Ha van olyan magyar állampolgár, aki igazán szeretné, hogy Európához tartozzunk és euróval fizethessünk, az én vagyok. A szocializmus vattaszagú éveiben mindig tartottam a pénztárcámban egy ötdollárost, hogy el ne veszítsem a kontaktust a „Nyugattal.” Újabban öteuróst tartok ott ugyanezért. Az európai valuta gazdasági előnyeit nem sorolom, ezt megteszik a szakértők. Boldog volnék, ha legalább ebben az egy ügyben egyetértenének a nagykorú magyarok.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://polgarivilag.blog.hu/api/trackback/id/tr2212822548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

satie · http://321.hu/sas 2017.09.12. 04:56:48

a PBK-nak különösen örülök, mert alapból az a kép élt róla, hogy az egyik leggátlástalanabb kiszolgálója a Happy End-maffiának.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.09.12. 07:01:07

"Béndek Péter ... több cikluson keresztül volt a Polgári Konzervatív Párt elnöke."

Hány hónap egy ciklus? Na és mi az, hogy volt? Már otthagyta?

Nagyon tetszik, hogy eltanultátok az önfelszalámizást a baloldaltól.

midnight coder 2017.09.12. 07:04:53

Nem biztos, hogy jó ötlet egy olyan mageurópához csatlakozni, ahol 20 év múlva Mad Max lesz. 5-10 évig még esetleg jó ötlet lenne, feltéve hogy meg tudjuk oldani hogy a migrik ne özönöljenek el minket is.

==T== 2017.09.12. 07:12:43

Vitatható, hogy a nevezettek mennyire állnak köztiszteletben az meg pláne, hogy mennyire véleményformálók.

Az euró bevezetése viszont szakmailagnettó hülyeség. annak köszönhetjük, hogy megúsztuk a 2008 utáni helyzetet, hogyvolt forintunk.

Az, hogy a nem közgazdász "értelmiséggel" bármilyen hülyeséget el lehet hitetni nem meglepő, de már sci-fi kategória, hogy a hazai közgazdász szakma egy része hogy lehet annyira ostoba, hogy nem volt képes levonni a következtetést az eurozóna eddigi közel 2 évtizedéről, és rájönni, hogy az euró bevezetése Magyarországnak egy orbitális cumi lenne, amiből ki sem tudnánk jönni kb. soha, mert a zóna működési mechanizmusa kb. annyiból áll, hogy a gazdag/fejlett tagállamokat kb. még tovább gazdagítja a szegényebb/fejletlenebb tagállamok javára. Nem véletlenül erőltetik annyira a németek.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.09.12. 07:13:23

"Kaltenbach Jenő:

Az euró bevezetése egyebek mellett arra lenne garancia, hogy az ország a mag-Európához tartozzon"

Kimondottan jó lesz Magyarországnak, ha a pénzügypolitikánkat is Németország határozza meg. Ennek előnyeiről Görögország és Olaszország sokat tudna mesélni. És még többet azok az országok, amelyek a vesztesei annak, ahogyan Merkel a görög adósságválságot Németország javára kezelte.

Hosszabb távon természetesen kell az euró, de csak erős gazdasággal szabad belépni az euróövezetbe.

legyetek 2017.09.12. 07:18:25

Szerencsére nem ez az 5 ember dönt róla.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.09.12. 07:24:07

@==T==:

"Vitatható, hogy a nevezettek mennyire állnak köztiszteletben az meg pláne, hogy mennyire véleményformálók."

A nevezettek közül talán Mellár Tamást merném valódi szakembernek nevezni.

al Dajjal 2017.09.12. 07:42:42

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"... Merkel a görög adósságválságot Németország javára kezelte. "
Sajnos kénytelen volt. A görög adósság csaknem teljes egészében német bankok kezében volt. Százmilliárdos tételről beszélünk, euróban. Ha a görögök becsődölnek, az domino effektussal bedöntötte volna a német bankokat. Attól borul a német gazdaság, s gyakorlatilag az egész EU. Le kellett cserélni a német hitelezést IMF/EU/Világbank hitelezésre.
Görögország akár csődbe is mehetett volna mindenkitől. Meg is érdemelték volna, de ezt nem lehetett hagyni.

Proud Mary 2017.09.12. 08:10:18

ciklus :D :D :D

(az euro bevezetésével egyetértek)

legyetek 2017.09.12. 08:11:22

Egy kis adalék (hosszú, de megéri): lmv.hu/node/5929

Brix 2017.09.12. 08:12:04

A lényeg az lenne: a pénz őrízze meg az értékét, ehhez a legjobb eszköz az euro, hiszen sunyi módon nem lehet leértékelni, mint a forintot. A szlovàkok, észtek köszönik jól vannak az euróval, jobban élnek mint mi! Egy feltétellel tàmogatnàm a forintot: ha felértékelődne az euróhoz képest, és egy picit nagyobb kamatot fizetnének, mert jelenleg eltolvajoljàk a megtakarítàsainkat...Infàlció persze " 0 " miközben vannak alapélelmiszerek amelyek àra 100%-al emelkedett, egy év alatt...A kínàlati lakbér àrakat, es a lakàsàrakat màr nem is mondom...

alfacharlybravo 2017.09.12. 09:07:29

@al Dajjal: Állítólag nem a Görögöket hanem a német bankokat mentette Merkel újabb terheket róva az amúgy is csődben lévőre. Érdekes, a megoldás a drachma újbóli bevezetése lett volna, akkor minek nekünk a mai helyzetben az euró?

alfacharlybravo 2017.09.12. 09:11:05

@Brix: Persze az euró bevezetésével az árak jelentősen megemelkedtek úgy kezdődött. Szlovákiában nem volt Szadesz-MSZP kurmány talán inkább ez volt az oka a fejlődésnek?

Muad\\\'Dib 2017.09.12. 09:15:56

Nem biztos, hogy olyan nagy ötlet erőltetni az eurót. Bőven vannak hátrányok is az előnyök mellett. Jelenleg elég komoly gondok vannak még mindig vele, és egyértelmű, hogy egy nagyobb válság esetén a periféria országok irtózatosan nagyot tudnak bukni az euró zónában.

nick papagiorgo 2017.09.12. 09:38:21

Mindig megmosolyogtató, ha közgazdasági kérdéseket politikai érvekkel akarunk megmagyarázni.
Ha ezt különféle jogtudós és egyéb "celebek" teszik, az még megmosolyogtatóbb.
Spirituális érvekkel ("csökkentené az esélyét az Orbán-féle kalandorok kiszámíthatatlan akcióinak") érvelnek egy tisztán közgazdasági kérdésben.

Az euró nem akkor lesz bevezetve, amikor "a nép úgy akarja", (bár pl. Újhülye elfti még népszavazást is akar erről ), hanem amikor az ország készen áll rá, bejelenti, hogy csatlakozna az euróövezethez, és az euróövezet azt elfogadja.

==T== 2017.09.12. 09:45:18

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Én is ezt gondoltam eddig a mondatig:

"A közös valuta használatának hátrányai – az én megítélésem szerint – jóval kisebbek, mint az alkalmazásából származó előnyök."

al Dajjal 2017.09.12. 09:46:55

@alfacharlybravo: Teljesen mindegy, hogy Görögo. euróban vagy drachmában, vagy rézpetákban nem tud fizetni. A lényeg az volt, hogy a német bankok ne csődöljenek be. Ezt megoldották, s most már látványosan szarnak is arra, hogy mi van velük, tudnak-e, akarnak-e fizetni. Az IMF/Világbank/EU trió azért stabilabb, mint egyetlen állam és a bankjai.
Sajnos én is úgy látom, hogy az euró bevezetésével nem mi lennénk a legnagyobb nyertesek. Bármilyen hangzatos szólamokat is mondanak egyesek.

eßemfaßom meg áll 2017.09.12. 09:48:49

"2004-ben azért léptünk be az Unióba – szinte közfelkiáltással "

Már amennyire a választók 37%-nak igen szavazata közfelkiáltást jelent. Demokratikus számítások szerint ez egy gyengécske kisebbség.

déjá vu39 2017.09.12. 09:52:10

Azt látom a hozzászólásokból, hogy a "polgári világ" nem érti az eurót.

==T== 2017.09.12. 09:52:50

@Brix: Látom te sem érted a közgazdaság/pénzügyek alapösszefügéseit.

"A lényeg az lenne: a pénz őrízze meg az értékét, ehhez a legjobb eszköz az euro"

Ez rohadtul ne mígyvan. sőt, egy válságesetén pont a leértékelésaz, ami megmenthet egy gazdaságot.

Lásd 29/33-as válság, ahol is felhalmozott adósságok leértékelődése/elinflálódása volt az egyik kulcsa a kilábalásnak.

Jelenleg azért van ***ban az USA ésaz eurozóna is, mert mind az USD mind az euró megőrizte az értékét, ugyanis a felhalmozott adósságokat csupán továbbgörgették - majd valaki a jövőben visszafizeti azokat.

De minél tovább görgetik a dolgokat, annál nagyobb lesz a csattanás.

Magyarországon szerencsére saját fizetőeszköz volt, és miután a korábbi monetáris tanács eltakarodott, mód nyílt egy korrekt monetáris politika lefolytatására, ami végre valahára csökkentette a hazai kamatfelárakat és merte leértékelni hagyni a forintot.

"Egy feltétellel tàmogatnàm a forintot: ha felértékelődne az euróhoz képest, és egy picit nagyobb kamatot fizetnének,"

És ez kinek is lenne jó? Egyébként 2001-től 2007-igezt csinálták. Meg is lett az eredménye. Deviza alapú eladósodás, államcsőd.

Az ember azt gondolná, hogy az emberek tanultak belőle, de nem...

==T== 2017.09.12. 09:53:20

@déjá vu39: Én értem. Ezért nem akarom.

nick papagiorgo 2017.09.12. 09:58:38

Az eurón való vitatkozás hasonlít ahhoz, amikor (akinek nem inge ne vegye magára) műkörmösök meg karosszérialakatosok vitatkoznak azon, hogy legyen-e Paks2 vagy ne legyen.
Én is szeretnék eurót, pl. hogy ha "Horvátba" megyek, ne kelljen váltani (meg az Európához való tartozás, stb. stb) De a dolog picit ennél bonyolultabb, és nem biztos, hogy csak az "én" személyes vágyaim kellene, hogy döntőek legyenek ebben a kérdésben. Mert ha utána meg becsődöl a gazdaság, akkor cseszhetem az eurómat :)

sas70 2017.09.12. 10:15:14

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Miért, most nem elég erős a magyar gazdaság?

Brix 2017.09.12. 10:15:43

@==T==: Nem értek egyet a következtetéseiddel...2001- 2007 ig , azért volt magas kamat nàlunk, magas kamatok voltak az egesz vilàgon, vagyis dràga volt a pénz...A nemzetközi kamatszintek összefüggnek.. Màsrészt, a pénz leértékelese , a gyengék versenyképességi eszköze, a leértékelést a zembereknek kell megfizetni, minden esetben...Svajc, ahol elég erős a gazdasàg, ott köszönik jól vannak az erős pénzzel...tudnak exportàlni is...A pénz leértékelese kizàrólag a nagy exportorientàlt multiknak jó, a többi szereplő- főleg az emberek veszítenek vele...Az alacsony kamatok nyilvàn serkentik a gazdasàgot, viszont, a negatív reàlkamat kàros...Felesleges inflàciót indukàl, lsd: ingatlanpiac...A túlzott pénzbőség is kàros lehet, de ennek közgazdasàgi következményeibe nem mennék bele( Cantillon elv..)

nick papagiorgo 2017.09.12. 10:28:05

@Brix:
de nekünk sose lesz olyan gazdaságunk mint Svájcnak :)
rossz a példád.
a leértékelés (ahogy még Megyó fogalmazta: ócsítás) azért "jó", mert pörgeti az exportot (nem csak a multiknak, hanem mindenkinek, aki exportál) és javítja a külkereskedelem egyenlegét. Kb. minden intenzív külkereskedelemmel rendelkező ország él vele, olyanok is mint pl. Japán.

==T== 2017.09.12. 10:28:13

@Brix: A magas kamat alatt nem csak a nominális kamatot értem hanem a magyar kamatfelárat pl. az euróhoz képest.

Azzal tartották mesterségesen erősen a forintot. a kettő kombinációjára szépen rá is b*tunk, miközben eredeti célját, az infláció mérséklését nem is érte el.

Szerinted a túl erős forint árát mégis ki fizeti meg?

Azt is az emberek. Csak míg a gyenge pénz az import termékek áremelkedését jelenti, a túl erős pénz kevesebb fizetést, eladósodást és munkanélküliséget jelent, vagyis jóval nagyobb cumi.

Tanulni kéne a múlt hibáiból, nem pedig megismételni azokat.

Tartós gazdasági felzárkózás csak relatíve gyenge saját fizetőeszköze lehetséges. másra nincs történelmi példa.

A pénz leértékelése nem csak a nagy exportorientált multiknak jó, hanem a kis exportorientált vállalkozásoknak is ill. azoknak a belföldre termelő/szolgáltatócégeknek, akiknek import konkurenciájuk van.

Az is butaság, hogy felesleges inflációt indukálna.

Az ingatlanpiaci árnövekedés inkább egy öngerjesztő spekulációs folyamat, ami ki fog pukkanni, mint mindig.

A túlzott pénzbőség meg pont az ellentéte a felesleges inflációnak.

==T== 2017.09.12. 10:29:30

Ezt már betettem egy másik cikk alá, de úgy nézem itt is helye van:

Kell-e az euró Magyarországnak?

Dobozi István
mno.hu/velemeny/kell-e-az-euro-magyarorszagnak-2413436

Nagyon jó írás, szinte mindenben osztom a szerző álláspontját.

Muad\\\'Dib 2017.09.12. 10:30:02

@Brix:
Svájcnak pont, hogy nagyon is baja a túlértékelt Frank.
"...A svájci jegybank (SNB) igazgatósága mai ülésén nem változtatott a kamatokon, közölte, hogy továbbra is túlértékeltnek tartja frankot és szükség esetén kész interveniálni valutája gyengítése érdekében.
Egyes látra szóló letétek esetében érvényben maradt a mínusz 0,75 százalékos negatív kamat, azaz a bankoknak ekkora büntetőkamatot kell fizetniük a jegybanknál elhelyezett betéteik után. Nem változott a 3 hónapos LIBOR mínusz 1,25 – mínusz 0,25 százalékos iránysávja sem..." (2015, vg.hu)

==T== 2017.09.12. 10:40:19

@Muad\\\'Dib: Elvileg az erős fizetőeszköz a tőkeexportőröknek jó, a gyenge fizetőeszköz pedig az áru-és szolgáltatásexportőröknek.

Egy reálfelzárkózást végrehajtani kívánó ország kizárólag gyenge fizetőeszközben gondolkodhat.

XXXXXL 2017.09.12. 10:40:50

Eurobol is kevesebbet kapnank ugyanannyi vagy tobb munkaert mint nyugatabbra.
Az egesz EU eddig arrol szolt hogy a regi eros tagok meghaghatjak a keletiek gazdasagat, harminc ezustert cserebe.
Az euro bevezetese lenne a masodik menet. Alacsony kamatok, eladosodas nem plusz jovedelmet termelo dolgokra (pl olimpia, ugye PBK?) aztan meg a csod. A lenyeg hogy a german bank es a multi jol jarjon :)

sas70 2017.09.12. 10:40:57

@==T==: Két érdek áll egymással szemben. Az egyik, hogy a politikusok boldogan osztogatnak, hogy a nép bizalmát megtartsák, aztán amikor baj van, akkor az inflációhoz nyúlnak, pl. a deviza leértékelésen keresztül, ami megdrágítja az importot, elvileg növeli az exportot, csak közben az emberek pénzbeni megtakarításait is elértékteleníti. Ezt könnyű megtenni nemzeti valuta esetén, viszont nem lehet, vagy jóval nehezebb ha euró van, mert akkor adóemeléssel lehet egyensúlyba hozni a költségvetést, az viszont általában népszerűtlen és gyakran a politikusok bukásához vezet.
Az emberek érdeke meg persze az, hogy ha nemzeti valutájuk van, akkor az stabil legyen, mert így a megtakarításaikat biztonságban tudják. Sokan ezért pártolják az eurót. És bár ez gazdasági kérdés, elég erős politikai vonzata is van.

petipeti 2017.09.12. 10:44:53

Akkor lenne csak lázadás, amikor kiosztanák a 200 eurós. nyugdíjat meg a 300 eurós fizetést az emberek.

nick papagiorgo 2017.09.12. 10:55:33

@sas70:
ez mondjuk azért hülyeség szerintem, mert a megtakarításaidat ma már bármiben tarthatod, pl. svejci frankban, aranyban, stb. és akkor az nem értéktelenedik el. Ennyit a magánemberről.

A leértékelés az államnak rossz, akkor ha kifelé (a külföld felé) van eladósodva. Ha befelé (a saját állampolgárai felé) akkor kb tökmindegy. Az általam említett Japán eladósodottsága is kb. irtózatos, de ez befelé, a saját polgárai felé van, nem kifelé, így ők ezt kb. le is sz*rják.

alfacharlybravo 2017.09.12. 11:01:12

@al Dajjal: Én sajnos még nem hallottam róla, hogy IMF/EU/Világbank válságkezelése sikeres volt. Az a pletyka járja, hogy a korrupt görög elit és egy Kyle Bass nevű nyugdíjlapkezelő spekulációja juttatta csődbe Görögországot és nem a görögök hedonizálása. Ez az uszító duma nem pedig a kapzsi uzsorások spekulációja. Rohadt szégyentelen dolog amit propaganda állít.

sas70 2017.09.12. 11:13:22

@nick papagiorgo: Te ugye nem vagy közgazdász? De ha megnézed, hogy a lakosság milyen eszközökben tartja a pénzét elég jól látszik, hogy vagy 70%-a olyan eszközökben van, amit az infláció érint.
És amúgy, az állam mi vagyunk adófizetők!

==T== 2017.09.12. 11:16:08

@sas70: A nemzeti valuta addig lehet stabil, amíg a gazdaság is stabil, a nemzeti valutának ugyanis a nemzetgazdaság teljesítményére kell reflektálnia.

Világgazdasági válságkor viszont kifejezetten káros a reálgazdaságnak, ha a fizetőeszköze stabil.

Az emberek érdeke elsősorban az, hogy legyen jövedelmük amiből meg tudnak élni. Aztán jön második körben, hogy ez mire elég.

Aki az erős hazai pénz miatt elveszti az állását, annak édesmidegy, hogy a szomszédja fizetése mire elég...

Igen, sajnos tényleg politikai kérdéssé vált, az embereket pedig sajnos könnyű megtéveszteni.

==T== 2017.09.12. 11:18:30

@nick papagiorgo: Korrigálnék:

A leértékelés akkor rossz az államnak, ha külföldi fizetőeszközben van eladósodva. Ebből a szempontból mindegy, hogy a külföld, vagy a belföld felé.

A japán adósság nem elsősorban azért kezelhető, mert a belföld felé történt, hanem mert jen alapú.

nick papagiorgo 2017.09.12. 11:22:16

@sas70:
oké, de ez most van, mert most az infláció mértéke kb 0.
Ha lenne infláció, nem abban tartanák :)

nick papagiorgo 2017.09.12. 11:25:09

@==T==:
jogos, ott a pont.
Viszont általában befelé saját fizetőeszközben adósodik el (mert a saját állampapírjait ugye a saját valutájában bocsátja ki), és kifelé adósodik el devizában.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.09.12. 11:25:39

@Brix:

"Egy feltétellel tàmogatnàm a forintot: ha felértékelődne az euróhoz képest"

Ez rontaná Magyarország versenyképességét, nem jó ötlet.

Bambano 2017.09.12. 11:30:14

ez a megfogalmazás akkor lenne korrekt és helytálló, ha jönne mellé a bizonyítás, hogy Európa nem változott, mióta beléptünk.
Ma, a 2004-es állapotú Európához erőlködni volna értelme. Az már egy vita tárgya kellene, hogy legyen, hogy ma a 2017-es, vagy 2020-as állapotú Európához is pontosan ugyanúgy lenne értelme erőlködni.

amíg európa arról szól, hogy pár félőrült kitalálja, hogy mit akar az egységes európa, nem pedig európa egységesen megegyezik egy minimumban, addig vitatható, hogy kell-e a mainál erősebb integráció.

európa problémáinak a belső részét két, egymásból következő tény okozza, amit sajnos az ostobenkó politikusok és részvényesek semmi módon nem hajlandók tudomásul venni:

1. zárt rendszerben fizikailag lehetetlen a korlátok nélküli növekedés
2. elértük a határt.

fenti két tény miatt egyre nagyobb erőszakot kell tenni az embereken ahhoz, hogy a részvényeseknek ugyanannyit lehessen fizetni. ami nem működik. így jön az ellenszegülés.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.09.12. 11:32:55

@eßemfaßom meg áll:

"Már amennyire a választók 37%-nak igen szavazata közfelkiáltást jelent. Demokratikus számítások szerint ez egy gyengécske kisebbség."

Azért legyünk következetesek. Ha elutasítjuk azt az ellenzéki érvelést, hogy az ogy. választásokon szerzett 2/3-os Fidesz-többség valójában vereség, mert csak a választók kisebbsége szavazott Orbánra, akkor egy más ügyben ne jöjjünk ugyanezzel az érveléssel... :D

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.09.12. 11:35:16

@nick papagiorgo:

"műkörmösök meg karosszérialakatosok vitatkoznak azon, hogy legyen-e Paks2 vagy ne legyen"

A karosszérialakatosoknak még lehet is fogalmuk róla, a műkörmösöknek kevésbé. :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.09.12. 11:39:39

@sas70:

"Miért, most nem elég erős a magyar gazdaság?"

Ez az erősség ingatag lábakon áll. Kicsit sarkosan fogalmazva a gyengeségünk az erősségünk - vagyis az alacsony bérek és adók, ám ez gyorsan változhat, lásd a legfrissebb lengyel terveket arra, hogy az egész országot ipari parkká nyilvánítják brutálisan alacsony adókkal. Aztán ha egy-két nagy multi úgy dönt, pl. a járműiparban, gyorsan elillan az a nagy gazdasági erősség.

Az a baj, hogy a jelenlegi gazdasági erőnk nem belülről fakad, hiszen csak egy nagy összeszerelőország vagyunk. Kína is sokáig csak az volt, de már jó ideje a kínai cégek kiváló saját termékekkel rukkolnak elő, vagyis az ország saját jogán is fejlődik, nem csak a bevitt technológia révén. Magyarországon ennek jelenleg semmi jele nincs.

Bambano 2017.09.12. 11:41:48

A nyilatkozatokhoz:
1. nyugatos vezetők: ott volt például Mátyás király. végigpofozta fél európát, majd volt pofája fiúutód nélkül elhalálozni, illetve ilyen ostoba szerződést kötni.

2. azt a tévhitet, hogyha európához tartoznánk, akkor se kalandor vezető, se más nem történne, a brexit csúfosan cáfolja. orbán kispályás ahhoz a marhasághoz képest, amit Theresa May az előrehozott választásokkal csinált.

3. Tisztelt agrárvezetőről: tegyük fel, hogy jön egy jótündér, és egy varázspálca suhintással megcsinálja, amiről a nyilatkozók álmodoznak. az agrárvállalkozások vezetője tisztában van azzal, hogy másnapra kisemmizett földönfutó lesz belőle?

4. az euróról is annyit: ott vannak a görögök. jól megsegítették őket a németek rögtön úgy, hogy a segélyek vissza is kerültek a német bankokhoz. ilyen frankó megsegítés volt, az eu törvényei ellenére állami pénzen hizlalták a németek a saját bankjaikat. a görögök meg arccal hárították a murvát.

szerintem itt max. akkor lesz európa, ha elmúlik végre az eu kritikátlan imádata. egyenrangú tagok vagyunk, abba, hogy mi lesz, nekünk is van beleszólásunk. az eu népszerűségét egyébként nagyon javítaná, ha a liberálisok nem olyan érvekkel támogatnák az eu-t, ami gyorsan cáfolható.

==T== 2017.09.12. 11:57:49

@nick papagiorgo: Konvertibilis valutáknál ez sem igaz. Külföldiek is vesznek forintos állampapírokat, és magyarként is vehetsz devizásat.

nick papagiorgo 2017.09.12. 12:13:38

@==T==:
ez igaz, de vehet egy német pl. magyar állampapírt 100.000 Ft névértéken, ha a magyar állam leértékeli a forintot, akkor a német max. megszívja, mert kevesebb eurót (az ő hazai fizetőeszköze) kap a 100.000 Ft névértékű magyar állampapírjáért.
(ezért nem is túl jellemző magánszemélyeknek más országok állampapírjait venni, max egy portfólió részeként).

sas70 2017.09.12. 12:27:53

@nick papagiorgo: Európában, de szinte a világon mindenütt jellemző, hogy a megtakarítások 50-60% pénzügyi eszközökben van és a leértékelés pont nem olyan, amit előre be szoktak jelenteni.

sas70 2017.09.12. 12:34:30

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ne bazz, akkor az erősödésesjobbanteljesítés csak kormánypropaganda?

eßemfaßom meg áll 2017.09.12. 12:42:09

@Kovacs Nocraft Jozsefne: ezért írtam, hogy "demokratikus számítás szerint"

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.09.12. 12:43:29

@sas70:

Nem, kiscsillag. Ennyit lehetett tenni azután, hogy az efftársaid szarér-húgyér eladták a magyar ipart nyugati cégeknek.

eßemfaßom meg áll 2017.09.12. 12:46:08

@sas70: a" jobban" és a "jó" nem ugyanazt jelenti

nick papagiorgo 2017.09.12. 13:10:00

@sas70:
az igaz, hogy pénzügyi eszközökben van, de elég sokféle pénzügyi eszköz van. Részvényeket (főleg multik részvényeit) pl. jellemzően egyáltalán nem érint semmiféle leértékelés.

És a leértékelést tényleg nem szokták előre bejelenteni, de ha nézegetsz pl. pénzügyi blogokat, folyóiratokat stb, ott másról sincs szó, mint pl. mi a kockázata, hogy X állam le- vagy felértékeli a valutáját stb. A gazdasági politika minden egyes rezdülését megbecslik különféle elemzők, hogy ennek mi lesz a kifutása, és ezt az, akinek a pénze ilyen papírokban van, olvassa.

Ezt nem úgy kéne elképzelni, hogy Mari néni vett 20 éve egy OTP-kötvényt, és azóta is abban tartja a pénzecskéjét, a világról meg a hírekről meg tudomást sem vesz :)

nick papagiorgo 2017.09.12. 13:17:36

@nick papagiorgo:
felértékeli, bocs.
Azt akartam mondani, hogy azért nem jellemző külföldi állampapírok nagymértékű adás/vétele, mert az esetleges nyereséget az árfolyamingadozás simán elviheti.

sas70 2017.09.12. 13:57:25

@nick papagiorgo: Megnézted a linket? Ne akard már megdumálni, mikor ott van feketén fehéren! Betét+készpénz 40% , a befektetési jegy + állampapír további 25%. Ez együtt 65% ! Miről beszélsz még? Van még 11% élet és nyugdíj biztosítás. Azok miben tartják a tartalékokat? Állampapírokban.

sas70 2017.09.12. 14:07:55

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ez még önigazolásnak is kevés!
Egy piacon működő vállalat, vállalkozás sikeres működését nem az szabja meg, hogy ki a tulajdonosa!
Hagyjuk már ezt az idióta dumát, hogy ami nemzeti az mennyire jó, ami meg nem az szar. Ha megnéznénk a magántulajdonú vállalatok sokkal versenyképesebbek, mint az államiak.
Ha pedig történelmi visszatekintést akarsz, akkor azok a szuper magyar ipari vállalatok nem léteztek, csak javarészt eladhatatlan szarokat gyártottak, pár kivételtől eltekintve!
Versenyképességben pedig az elmúlt 7 év orbániádában csak romlott a gazdaság és ezen még a fejlett technológiájú külföldi vállalatok is csak kis mértékben tudtak javítani.

nick papagiorgo 2017.09.12. 14:10:44

@sas70:
jóvan, haggyuk.
Olyan vagy mint egy papagáj.
Elmondtam már, hogy azért mert MOST ilyen az arány, az nem azt jelenti, hogy 10 éve ilyen volt, meg 10 év múlva is ilyen lesz.

Ráadásul felhívnám piciny figyelmedet, hogy az általad istenített grafikonokról olyan dolgok hiányoznak mint megtakarítási formák, mint pl. a részvények, az arany, a műkincsek, vagy akár az ingatlanok. Ilyeneket a magyar ember nyilván nem is vesz, idegen tőle :)

Rwindx 2017.09.12. 14:46:47

@Bambano:
korrekt összefoglalás

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.09.12. 15:12:03

@sas70:

"Egy piacon működő vállalat, vállalkozás sikeres működését nem az szabja meg, hogy ki a tulajdonosa! "

Így igaz, de nem is erről van szó. Hanem arról, hogy kvára nem mindegy, hol van egy nagy vállalat gazdasági és szellemi (K+F) központja, irányítása. Ez pedig némiképp összefügg a tulajdonossal.

A Mercedes pl. nemigen fogja elhagyni Németországot, de a magyarországi összeszerelő üzemeit bármikor áthelyezheti pl. Bulgáriába. És ez nagyjából áll igen sok magyarországi ipari létesítményre.

Talán érted. Ha nem, az is jó.

sas70 2017.09.12. 15:58:17

A Mercedes nem azért nem hozza ide a K+F részlegét mert állami tulajdonban van (mert nem abban van), hanem azért, mert nincsennek meg itt a feltételek. Ráadásul egyre inkább az a trend, hogy komplett fejlesztéseket vesznek az autógyártók (nem csak azok), nem saját maguk kutatnak, fejlesztenek minden részegységet. Ennek vannak hátulütői ha hallottál a takata légzsákos botrányról, ami vagy egy tucat autó típusba került beépítésre.
Szóval a lényeg az, hogy egy versenypiacon működő vállalkozás, lehet, hogy figyelembe veszi a tulajdonosok kívánságait, de elsősorban üzleti szempontok alapján dönt, különben tönkre megy. Lehet ezt utálni, de ez a kurva kapitalizmus így működik már több száz éve és még nem találtak ki hatékonyabbat, pedig jó lenne. Ezért fontos, hogy milyen szövetségnek, szervezetnek vagyunk a tagjai, mert a fősodorban mindig könnyebb haladni, mit a széleken evickélni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.09.12. 16:41:19

@sas70:

"A Mercedes nem azért nem hozza ide a K+F részlegét mert állami tulajdonban van (mert nem abban van)"

Valamiért mégis Németország gazdasági erejét növeli, ahogy a többi magántulajdonban lévő cég is. De ha ide hozná is, attól még a profit nagy része Németországban csapódna le, és ott is adózna.

"hanem azért, mert nincsennek meg itt a feltételek"

És magyar alapítású nagy húzócégek nélkül nem is lesznek.

"mert a fősodorban mindig könnyebb haladni, mit a széleken evickélni"

Görögország, Olaszország, s hamarosan Spanyolország példája nem egészen ezt mutatja. Nem biztos, hogy jó nekünk, ha Magyarország monetáris politikáját Németországban határozzák meg.

XXXXXL 2017.09.12. 18:15:26

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Igazad van, es annyit meg hozzatennek, hogy a profitot is Nemetorszagban realizalja. Na ettol olyan termelekeny a nemet munkas es nem azert mert okosabban fogja a csavarhuzot.
süti beállítások módosítása