Polgári Világ

GYŐZZÜK LE TRIANONT!

2017. június 06. - Keresztény Zoltán

Jogosan hittük, hogy Trianon után már nem állhatunk felemelt fejjel a nemzetek között. A technológiai forradalmakkal azonban száz év óta először: ITT AZ ESÉLY!

A közel száz éves trianoni békeszerződés kényszerű aláírásakor eldőlt, hogy Magyarország elveszíti területének kétharmadát és ezzel ásványkincsei, ipara nagy részét is. Nem beszélve a vasútvonalaink megcsonkításáról, amelyek alapjait jelentették az áruszállításnak, azaz a gazdasági fejlődésnek és amelyek egyébként a gőzgépeket megalkotó ipari forradalom csúcsteljesítményei is voltak. Akik korábban napokat vagy heteket utaztatták áruikat, azoknak mindez – a vasparipa megjelenésével – órákba tellett csupán. Legalább olyan civilizációs ugrást jelentett a vasút, mint amikor manapság már csak néhány másodpercbe telik egy információt eljuttatni a világ bármely pontjára.

A száz évvel ezelőtt élt magyaroknál - nem meglepő módon - általános vélemény volt tehát, hogy területünk és ipari lehetőségeink drasztikus csökkenésével elveszítjük a reményét annak, hogy továbbra is komoly súllyal vegyünk részt az éppen aktuális ipari forradalmakban. Az akkoriak szerint ezzel pedig az a státuszunk is a múlté lett, hogy legalább középhatalomként tekintsenek ránk és félő volt, hogy nemhogy a világ nagyszínpadára nem férünk már fel, hanem lehet, hogy a nagyszínpadnak “csápoló” első sorból is hátrébb lökdösnek majd minket. Nos, a történelem többé-kevésbé ezt igazolta.

Így elmaradt a 19. század utolsó harmadában óriási lendületet kapott gazdasági bumm teljes mértékű kiaknázása és ezzel együtt a széles jogkörökkel és egzisztenciális hátországgal rendelkező, erős polgári-középosztály megszületése is. Ez utóbbi jelentette volna egy stabil, demokratikus piacgazdaság alapját. A történelmi korlátokon és törvényszerűségeken túl, a combos polgári-középosztály hiányának is köszönhető a XX. századi Magyarország folyamatos és sorozatos történelmi kudarca.

A kérdés már csak az: akarjuk-e a XX. századi formánkat hozni a XXI. században is?

NEM, NEM, SOHA!

Ismerős válasz. Száz éve ezzel talán mindenki egyetértett, ha Trianon került szóba. Hiszen óriási veszteség ért minket. Gyászoltunk. Gyászolunk. A gyász első szakasza pedig a tagadás, az elutasítás. Nem akartuk elfogadni, hogy ez megtörténhetett. Éppen velünk. Ezért inkább az volt a reakciónk, hogy mindent adjanak nekünk vissza és fel akartuk támasztani holtából Ausztria-Magyarországot. Ez az elmúlt közel egy évszázadban azonban nem jött össze.

Biztos sokan remélik, hogy nem baj, egyszer majd csak sikerül, hiszen ez az egyedüli orvosság a trianoni betegségre. Rögtön el is játszhatunk a gondolattal, mert kering az a pletyka, mely szerint Kárpátalja - amely ma Ukrajna része - visszakerülhet Magyarországhoz, amennyiben továbbra is ilyen katonásan teljesítjük a putyini parancsokat.

De vajon az orosz közeledés a megoldás?

Egyrészt kérdés, hogy jó lenne-e Magyarországnak, ha egy nála nagyobb hatalom nyomására kapna vissza területeket. Ugye korábban Németország jóvoltából került vissza Észak-Erdély és a Felvidék déli része. Az árat és a következményeket tudjuk. Másrészt, ma már sajnos nemhogy nem egyértelmű a gazdasági előnyünk az elcsatolt területekhez képest, hanem éppen ellenkezőleg. A román gazdaság növekedésének köszönhetően Erdély például már sok szempontból frissebb és lendületesebb térség, mint a magyar vidék jó része. Szlovákia – vele együtt persze a Felvidék – pedig nemrég jelentette be, hogy ők a Merkel-Macron tengely által szorgalmazott “mag” Európához akarnak inkább tartozni, amire jó esélyük van. Magyarországnak erre nincsen lehetősége sem a gazdasági, de főleg a politikai “teljesítménye” miatt. No, meg persze azért, mert lezártuk az együttműködés minden értelemes formáját az Európai Unióval.

Egyetlen, bármikor fogadóképes és nyílt végű kapcsolódási pontunk azért maradt Brüsszelhez: Mészáros Lőrinc bankszámlája.

Tehát a helyzet 1920 óta most is úgy áll, hogy teljesen irreális azt gondolni, hogy területi revízióval győzhetjük le az I. világháborús békeszerződést.

De akkor hogyan? Mert a sikeres Magyarországhoz meg kell haladni Trianont.

59461129_7y2gcbi9y58nvb3ltwt0j90afcqmbvb_4kyxx49cnhy.jpg

Ahogy a XIX. században is egy ipari forradalomban való megfelelő részvétel jelentette egy ország és polgárainak a felemelkedését, úgy most is ez a kulcs. A különbség viszont, hogy akkor a területi nagyság, az ipar, az ásványkincsek és a vasúthálózat kiterjedése volt a sikerhez vezető út. Ezért hittük jogosan, hogy Trianon után már nem állhatunk felemelt fejjel a nemzetek között.

A technológiai forradalmakkal azonban száz év óta először: ITT AZ ESÉLY!

A mai negyedik és a küszöbön álló ötödik ipari forradalomban ugyanis nem elsősorban területi nagyság, gazdag ásványkincs vagy vasúthálózat kell a sikerhez. Mindenekelőtt jól képzett, nyelvet beszélő szakemberekre van szükség, akik értik a technológiai újításokat és a tudásukkal képesek arra, hogy a világban jegyzett cégeket hozzanak létre vagy vonzzanak ide.

A TUDÁS A MAGYAR SIKER KULCSA.

A magyar államnak pedig az a dolga, hogy mind a gazdaságban, de mindenekelőtt az oktatásban olyan feltételeket teremtsen, hogy az állampolgárok a szorgalmukkal és tehetségükkel meg tudjanak felelni a XXI. századi kihívásoknak.

Mert, ha ez megvalósul, akkor egy olyan – utoljára több, mint egy évszázada látott – gazdasági és társadalmi robbanás alapjait rakhatjuk le, amellyel, bár el nem felejthetjük, de bizonyosan meghaladhatjuk az ország összes XX. századi történelmi tragédiáját.

És akkor mondhatjuk majd el, hogy visszaléptünk a világ nagyszínpadára, és LEGYŐZTÜK TRIANONT!

2017. június 4.

Keresztény Zoltán

Elnök

Polgári Világ Pártja

 

A bejegyzés trackback címe:

https://polgarivilag.blog.hu/api/trackback/id/tr4212566361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sir Galahad 2017.06.07. 13:31:44

Ez hihetetlen gyenge volt. Ha megfogadná a pártelnök úr javaslatát valamelyik következő kormány és számolatlanul öntené a pénzt az oktatásba, az mennyiben segítene a határon túli magyarok elnyomásának megszüntetését?

2017.06.07. 13:54:03

Az az igazság, hogy az anagy Magyarországa ami a köztudatban él és a sziluettje ott van egyes autók hátulján, az egyszerű illúzió. Az úgy csak Mohács előtt létezett. Magyarország folyatsan halálra szivatta és durván elnyoimta a nagy arányú kisebbségeket, nem csoda, hogy már 48-ban sem támogattak.
Ez az egész csak arra jó, hogy a nagyhatalmak dróton rángassák és egymás ellen kijátsszák Közép-Európa népeit, akik közül, mindig vannak sértettebbek. Mindig szivat valaki valakiket. Ismerjük el saját hibáinkat és bűneinket amiket elkövettünk mások ellen, magyarázzuk meg motivációinkat, érzéseinket és a többi közép-európai nép is tegyen így. Nem gondoljunk többé egymásra ellenségként! Igenis magunk mögött kell hagynunk ezt az egész szart, anélkül, hogy azon rugóznánk, hogy ki mikor miben hibázott és mikor volt szemét kivel. Ekkor vagy akkor, de mindenki mindenkivel. Igenis kössünk barátságot a románokkal, a szlovákokkal a szerbekke és a többiekkel és fogadjuk meg, hogy nem ülünk fel többet nagyhatalmak ígérgetéseinek és egymás elleni uszításának!
Ha elvonatkoztatunk Gulyás Márton túlmozgásos, ripacskodó stílusától, ez egy nagyon őszinte és részletes videó Trianon előzményeiről és okairól: www.facebook.com/slejmpolitika/videos/1832337473760821/

Zsuzsa Szecsenyi 2017.06.07. 13:54:09

húúúú, de klasssz lesz, ha visszakerül. lesz 150 ezerrel több magyar ajkú emberünk és 5 millió ukrán. velük mit kezdünk? legéppuskázzuk őket?

mekkora marha állat nácik tömege él még mindig ezen a fideszes trágyadombon.....

11110000 2017.06.07. 13:55:29

Gondolom, magadat nem sorolod a nyelveket beszélők közé, amikor műszaki újítások helyett technológiai újításokról írsz.

Midnight Run 2017.06.07. 14:08:55

Ez a Kárpatalja vissza egy zseniális húzás lenne. Jó eséllyel kicsinálná az Orbán kormányt.

Ugyanis kapnánk kb. 1 millió embert, ebből 100 ezer magyar, a többi nem (mondhatni migráns). Kárpátalja Ukrajna szegény részéhez tartozik, jelentős szociális támogatást kell nyújtani, hogy életbe maradjon. Ez megterhelné az egyensúlyba jött költségvetés, ami ismét különadók, tehát végük a zemberek fizetnék meg.

Hunyadi zokogna... ha látná......ezt 2017.06.07. 14:40:10

@ébrenjáró:
Kicsi finomításra szorul azért a dolog. A csak a magyar volt a genyó gondolat nagyon félrevezető.
Annak a kit érdekel, kérem nézze meg, tanulságos:
www.youtube.com/watch?v=dyfNsCcMWJA

ZX 2017.06.07. 14:40:42

@Sir Galahad: A szlovákok, románok, szerbek elnyomják a magyarokat....állítják a magyarok. A magyarok elnyomják a szerbeket, románokat, szlovákokat...állítják a románok, szerbek, szlovákok.
Az igazság ezzel szemben az, hogy azok akik az adott területen élnek, nagyon jól elvannak egymással. Vannak szlovákiai, romániai és vajdasági ismerőseim is. Az egész csak hangulatkeltésre jó. Ugyan milyen nagyon lehet elnyomásról beszélni az unión belül? Egyedül Szerbia nem az, de ő is nagyon az szeretne lenni.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2017.06.07. 14:43:37

"Tanulni, tanulni, tanulni!" /Lenin/
"Pénz, pénz, pénz!" /Montecuccoli/
"Money, money, money!" /ABBA/
"Love, love, love!" /Beatles/
"Lóvé, lóvé, lóvé!" /Bitlisz/

biobender 2017.06.07. 15:10:53

@ZX: Nemsokara majd Magyarorszag sem.

clemens 2017.06.07. 17:14:10

mert kering az a pletyka, mely szerint Kárpátalja...
Igen, minden pletyka elindul valahonnan, most egy ilyen pletyka indítási (gyengécske) kísérlet tanúi lehetünk.
Az írás minden egyes bájtja digitális környezetszennyezés.

Hollandexxonvaldez 2017.06.07. 18:11:02

Pedig ami összetartozott az újból össze is fog tartozni.Amikor 1541-ben Buda elesett,akkor sem nyugodtak bele hogy az az idők végezetéig Budin Seraj néven török város legyen.Az EU nem oldotta meg a problémát,a légies határok nem oldottak meg semmit,hogy is oldották volna meg a magyar problémát?
Következetes neveléssel,a csonka-magyarországi terület gazdaságának erősitésével,az elcsatolt területeken élő magyarok szaporodási rátájának támogatásával vissza fog kerülni Horvátországon kivűl minden.Felső-Magyarországon(un szlovákia) él kb 1millió,Erdélyben 2,5-3,5millió,Dél-Magyarországon közel 1millió magyar.És akkor még ott vannak a "vegyesek" azaz pl a magyar-szlovák vegyes identitásuak.Ha pl holnap visszacsatolnák Felső-Magyarországot a mai szlovákia 5,5millió lakójából holnaptól 5millió tudna magyarul.Ez az igazság.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.06.07. 18:29:25

Az ilyen kérdések megoldásának kulcsa az erő, más nincs.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.06.07. 18:30:50

@Midnight Run:

Kárpátalja sose fog visszakerülni. Ha a ruszin többségnek sikerül valaha elszkadnia Ukrajnától, önálló államot fognak akarni. S ha csatlakoznának más államhoz, az Szlovákia lenne, nem Mo.

Sir Galahad 2017.06.07. 22:30:08

@ZX: Érdekes, de arról mondjuk még nem olvastam, hogy valakit Magyarországon megvertek, mert románul beszélt, a fordítottja viszont időről időre előfordul. Szóval nem tűnik igaznak, amit írtál.

11110000 2017.06.08. 02:47:04

@Hollandexxonvaldez:
Ha-ha-ha-ha....

Idióta náci seggfej vagy.

11110000 2017.06.08. 02:49:05

@Sir Galahad:
Mikor is nyomták el a mai Magyarország területén a románok a magyarokat?

Neked fáj a gondolkodás, vagy nincs is mivel, mi?

gmihaly621 2017.06.08. 10:19:36

Sikerül, ha hagyják a nyugat-mucsai eurobürokraták és mások. Európa múlt századi két, önmaga ellen megvívott (világ)háborúja pont a felzárkózás megakasztásának aljas hátsó gondolatával vívatott meg. Ez most is ott van a pakliban. A fax franciák elhitték a cseh Benes 1915-16-os agitpropját Ausztria-Magyarország szétzúzásának szükségességéről, ama csalóka ígérettel, hogy az utódtérség francia érdekszféra lesz, Magyarországot meg ők, összefogva "semlegesítik". Ez utóbbi volt a Kisantant. Ez végülis nem jött össze, bár 18 évig "üzemeltették", de a második (világ)háború kirobbanásának a fő oka lett, mert a franciák emellett Németország földbe döngölési projektjében is jeleskedtek akkor, miközben a britek kényelmesen teázgatva hátra dőlhettek volna a foteljeikben, ha nem következett volna be Írország leválása, majd a Birodalom átalakulása és kezdődő szétesése...

Sir Galahad 2017.06.08. 10:32:27

@11110000: A mai Magyarország területén csak a román megszállás idején, a történelmi Magyarország területén pedig jelenleg is. A Trianon-kérdéskör az utóbbira vonatkozik, úgyhogy kettőnk közül nem én vagyok az, akinek a gondolkodás fájhat.

11110000 2017.06.08. 14:29:45

@Sir Galahad:
Hagyjuk már ezt a történelmi Magyarországot, talán ha 100 évig létezett az az ország, ami a hagymázos álmaitokban ezeréves Nagy-Magyarország néven szerepel.
Ráadásul Erdély mindig elárulta a magyarokat, ha csak tehette, lepaktált törökkel, mindenkivel. Nagyjából szartak az erdélyiek a magyarokra, csak a saját hasznukat lesték, és ezt teszik most is, a mi adónkból lehúzható pénzre ácsingóznak, semmi egyéb. Ennyi a magyarságuk.

Sir Galahad 2017.06.08. 15:57:24

@11110000: Ez mind rendben van, mint a személyes véleményed (én nem értek vele egyet, de úgy kerek a világ, hogy megfér benne sok vélemény), de azt a tényt, hogy az elcsatolt területeken élő őshonos magyar kisebbség nem élvez a többséggel azonos jogokat, nem befolyásolja. A poszt arról szól, hogy meg kellene haladni végre Trianont - én erre azzal reagáltam, hogy leírtam, ehhez szerintem minek kellene történnie: megszüntetni a magyarság jogfosztását.

11110000 2017.06.08. 17:05:47

@Sir Galahad:
De, pont ugyanakkora jogokat élveznek, mint a többség.
Csak a pluszjogokat nem kapják meg, amiket szeretnének, autonómiát meg egyéb lófaszokat, meg az egyébként nem létező székely zászló meg székely himnusz használatát.

Szóval jogfosztásról szó sincs.
Ellenben meg kéne vonni a szavazati jogukat, hogy ne ugassanak bele abba, hogy ebben az országban mi történjen, mert ide semmi közük. Valamint az összes állami pénzt is megvonni tőlük, mert ők a közös kasszához egy kurva fillérrel sem járultak hozzá, de két marékkal vennének belőle.
Mert ilyen gerinctelen népség.
süti beállítások módosítása