Polgári Világ

Mit adtak nekünk a rómaiak?

2017. április 11. - Egész népemet fogom...

„...eltekintve a csatornától, gyógyászattól,

 oktatástól, bortól, közrendtől, öntözéstől, utaktól,

 vízvezeték-hálózattól, mit tettek a rómaiak értünk?”

Monty Python: Brian élete

 

 

A Monty Python után szabadon: mit adtak nekünk, magyaroknak a rómaiak? Minimum Pannónia szellemi és kulturális örökségét. De mit is adott nekünk az Európai Unió, és ezért cserébe mit kért?

Nos, amit adott, az éves szinten a magyar EU-s befizetések levonása után a magyar GDP átlagosan 3%-a. Ez az az összeg, éves szinte 1000 milliárd forint, amit – kvázi – ajándékként kapunk (mások szerint persze jár nekünk) minden évben. Bár az EU-s támogatások nagy részét túlárazott és/vagy értelmetlen projektekre költik, azért ebből a bődületesen nagy összegből mindent szerencsére nem sikerült ellopni, így a 2010-től terjedő időszak GDP-növekedésének körülbelül a feléért: 4–4,5%-ért az EU a felelős!

Többek között ezekből a pénzekből fejlesztettük a jövőt, 2013-ig az állami beruházások 97 %-át uniós társfinanszírozással építettük. Tehát az autópályák, utak, az oktatásfejlesztés, egészségügyi rendszer fejlesztése stb., minden de tényleg minden az Unió pénzéből épült. Nem a mi, hanem a német, osztrák, holland stb. polgárok adójából.

De hogy miért „fizet a Nyugat”? Sokan azt mondják, hogy az EU piacot vett, és neki megéri ezért ezt a pénzt minden évben beletolni a magyar gazdaságba. Azt azért elárulhatná valaki, hogy a rendszerváltás után az államcsőd határán egyensúlyozó régióban, mégis, ki a fene akart volna beruházni? Talán a szovjetek?

Mikor a hidegháború véget ért, és az oroszok kivonultak a régióból, a Nyugat egyértelmű győzelmet aratott. Volt ahol békésebb, volt ahol véresebb volt a rendszerváltás, de vitathatatlanul megtörtént. A magyar társadalom döntő többsége a nyugati Európához szeretett volna csatlakozni. A szabad oktatáshoz, a piacgazdasághoz, a jóléthez.

xzkidvebaspnxot-1600x900-nopad.jpg

Európa nyugati része pedig nem akart többet háborút. Ezért adtak pénzt, ezért engedtek be minket az EU-ba, és ezért támogatták és támogatják ma is az európai értékek beágyazódását a magyar társadalomba. Lehet persze sorosozni meg brüsszelezni, de engem személy szerint jobban aggaszt az, hogy míg az EU-s pénzek sorsát – hacsak a magyar állam ezt meg nem akadályozza – bármikor nyomon tudom követni, sőt, amíg Soros György is teljesen átlátható módon, alapítványokon és társadalmi szervezeteken keresztül finanszíroz olyan szervezeteket, amelyek demokratikus értékekért küzdenek, addig az oroszok által finanszírozott projekteket egyből 30-50 évre titkosítják.

Kérdem én, akkor kinek van itt titkolnivalója?

Az EU rengeteg mindent adott nekünk. Magyar emberként megnyugtató és jó érzés az, hogy a történelmi Magyarország döntő részét be tudom járni útlevél nélkül: hogy látok ezeken a helyeken magyar nyelvű táblákat, hogy tudok nyugatra utazni, és nem kell az 50 dolláron felül zugárusoktól valutát venni. És hogy a gyerekeink bármelyik egyetemre mehetnek tanulni. Nemcsak innen keletre, hanem nyugatra is. Hogy nem kell öt évet autóra várnom… Rengeteg mindent fel tudnék még sorolni, de szerintem mindenki tudja, hogy miről beszélek.

És mit vár ezért az EU? Szólásszabadságot, társadalmi egyenlőséget és európai tudatot.

Persze a választás a mi kezünkben van, még mindig nyithatunk kelet felé… de az kinek jó?

Mi, a Polgári Világban a nyugati értékekben hiszünk. Nem azért, mert onnan jön a pénz, hanem mert a nyugati típusú társadalom adja meg azokat a garanciákat, amelyek fontosak nekünk. Éltünk 40 évet a keleti Európában, és nem akarunk visszamenni!

 Polgári Világ

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://polgarivilag.blog.hu/api/trackback/id/tr1712416147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.11. 07:53:50

Elvesznek 100 forintot, majd nagy trombitálás közepette vissszaadnak ebből 20-at.

Rwindx 2017.04.12. 09:27:39

Rádférne a tanulás, hogy kevesebb ostoba demagógiát nyomj.

nemecsekerno_007 2017.04.12. 09:40:29

Mit adott nekünk az EU?

- demokrácia
- szólásszabadság
- európai tudatot
- szabadság

Ezek voltak az üveggyöngyök :)

- Közben meg volt egy rendszerváltásunk amikor a politikai hatalom átmentődött gazdasági hatalomba.
- A rendszer kiszolgálóinak, az MSZMP-nek egy célja volt, hogy nekik bántódásuk ne essen és az EU nem nagyon foglalkozott ezzel mert nekik elég volt a piac amit kaptak, meg a privatizáció. (14 évig, amíg nem léptünk be az EU-ba)
- A kiépült gazdasági rendszer nem piaci viszonyok között fejlődött, a privatizációval általában nem olyanokhoz került a gazdasági hatalom akik megtanultak piaci viszonyok között életben maradni. A 2008-as válsággal, ez a szisztéma omlott össze.
- Az emberek többségénél már felosztlott a lila köd ami a demokráciáról, EU-ról kialakult korábban. A többség rájött, hogy a pénz és a gazdasági érdekek sokkal erősebbek és azok mozgatják a világot.

Az emberek többségének fontosabb az erős gazdaság, az alacsonyabb adók mint a melegfelvonulás v. a gender elmélet.

1ghost 2017.04.12. 09:50:30

@nemecsekerno_007:

Na takarodjál az orbánkommunista dumáddal a gazdád retkes valagába, te nyomorult bérhazudozó.

1ghost 2017.04.12. 09:53:12

A cikk egyébébként remek! De súlyos tárgyi tévedésben van: az elmúlt 7 évben a nettó EU transzfer nem a GDP 3%-a, hanem 5%-a vagyis évi 1500 mrd forint.

A korrupt tolvaj, sarlatán fidesz eme horribiles pénz mellett is csak egy rakás szart tud felmutatni: évi 1,5%-os gazdasági növekedés.

Elzavarni őket a halál lompos faszára a magyarok böcsületbéli ügye immár.

nemecsekerno_007 2017.04.12. 09:54:13

@1ghost: Kuss! Oszt dologra paraszt!

Kell a pénz Mészáros Lőrincnek!

Parasztlengő az imperialistáknak 2017.04.12. 09:55:19

Egyáltalán nem az oroszok kényszerítenek ránk arabokat és elfajzott kultúrális értékeket.

szabadjon ezért ne az oroszkat kritizálni

guy 2017.04.12. 10:47:30

Az EU sokat adott nekünk, persze ez a cikk semmit nem mond arról, hogy mit. Nem nevezném viszont demagógiának a cikkben foglaltakat, mivel gyakorlatilag semmiről nem szól. Egyszerűen kedve volt felkelés után írni valamit a szerzőnek, biztos magányosnak érezte magát, és ha már páran ideírnak, akkor elviselhetőbb az élet. Szívesen!

Kampfer 2017.04.12. 11:31:12

Valaki ismét fölpattant a 'ceu-ért üsd a magyart' vonatra... Nagyon helyes!

Akkor a teljesség kedvéért némi választ is adjunk.

"Nos, amit adott, az éves szinten a magyar EU-s befizetések levonása után a magyar GDP átlagosan 3%-a."

Nincs mit vitatni, ez így igaz. Megtámogattak egy gazdaságot, amit:

- eleve versenyképtelen állapotban találtak az ún. rendszerváltás után
- a szabad versenyre és a szabad privatizációra hivatkozva amolyan 'piaci' alapon szétrabolták az egészet
- az uniós szabályozások előtt a külföldi tulajdonosok TARTOTTÁK versenyképtelen és fejlődésre képtelen állapotban (energetikai szektor, növényolajipar, gépipar, hazai elektronikai ipar, mezőgazdaság), a csatlakozás után immár uniós szabályozással (pl. mezőgazdasági támogatások differenciálása, cukor-kvóta, a cukoripar kinyírása, tejágazat, állattenyésztés kinyírása, helyi vágóhidak beszántása)
- vámunió (amivel lehet példálózni, mennyivel több jön be, mint megy ki, de ebbe azért számítsuk bele, hogy a beruházók milyen tevékenységet hoztak ide, az mennyi hazai hozzáadott értéket teremtett)

Ezekkel konzerválták a hazai gazdaság színvonalát, biztosítva a saját versenyelőnyüket, nem utolsó sorban a korábbi piacaink sima lenyúlását.

"...kvázi – ajándékként kapunk (mások szerint persze jár nekünk) minden évben."

Nem ajándék, az unió saját szabályozása szerint fizetik (erre mondható, hogy 'ez jár'). És a korábbi felsorolásban tárgyaltak okán ez semmiképp sem ajándék, inkább alamizsna.

"Tehát az autópályák, utak, az oktatásfejlesztés, egészségügyi rendszer fejlesztése stb., minden de tényleg minden az Unió pénzéből épült."

Aminek döntő része nem véletlen volt, hiszen a saját beruházásaikat kiszolgáló infrastruktúrát tuningolták vele. A többibe pedig belefért a 40cm magas kilátó is és egy ezerkétszázadik holokauszt emlékmű is...

"Nem a mi, hanem a német, osztrák, holland stb. polgárok adójából."

És azon polgárok adója a Kelet-európai gazdasági ügyeskedéseik okán (is) szépen gyarapodik. Német tulajú cégnél dolgozom már 11 éve, erről ne nagyon magyarázz nekem, poszter! Amikor 160 eurós havi karbantartási és üzemeltetési díjat fizetünk az anyacégnek egy 2003-as P4-es (XP-vel futó) pc-ért (megannyi más hasonló ügylet mellett), akkor a németek adója nekem már picit mást jelent!

"Azt azért elárulhatná valaki, hogy a rendszerváltás után az államcsőd határán egyensúlyozó régióban, mégis, ki a fene akart volna beruházni?"

Az, aki:

- közép- és hosszútávon gondolkodva piacot vett
- aki korábbi és potenciális jövőbeni versenytárs üzemeket akart kiiktatni
- aki extrém olcsón kívánt alsókategóriás termékeket gyártatni
- aki körökkel megengedőbb munkaügyi, környezetvédelmi, pénzügyi (emlékszünk még a garantált nyereségre?) szabályozások közepette akart termeltetni
- aki olcsón kívánt telket szerezni
- aki bennfentes információkkal rendelkezett (akár kormányközeli kapcsolatok révén)

"A magyar társadalom döntő többsége a nyugati Európához szeretett volna csatlakozni. A szabad oktatáshoz, a piacgazdasághoz, a jóléthez."

Ne legyünk naivak! A társadalom döntő többsége ebből a 'jóléthez' opciót látta maga előtt! A gond az, hogy ezzel a nyugati politikai és gazdasági elit is PONTOSAN tisztában volt, ahogy azzal is, hogy ezt a naivitást ki tudják használni. Meg is tették!

"Európa nyugati része pedig nem akart többet háborút."

Akkor én néztem rossz csatornát, mert azóta azért indított néhányat...
- Irak
- Afganisztán
- Líbia
Illetve beavatkoztak Csádban, Szíriában, Irakban ismét.
Továbbá végignéztek egyet a délszláv térségben. Ukrajnát most nem említem, még érzékeny téma (persze érdekes kérdés, mit keresett egy John Kerry egy kormányellenes megmozduláson külügyminiszterként, ugye...)!

"Az EU rengeteg mindent adott nekünk."

Ez igaz.

"történelmi Magyarország döntő részét be tudom járni útlevél nélkül..."

Épp most van bukóban.

"Hogy nem kell öt évet autóra várnom…"

Mert alapvető pénzügyi érdek minél többet eladni, hitelezni. A várakoztatás nem kifizetődő.

"És mit vár ezért az EU? Szólásszabadságot, társadalmi egyenlőséget és európai tudatot."

Korlátlan liberalizmust, politikai alávetettséget, nemzeti érdekek és értékek feladását, korlátlan bevándorlást, nyílt társadalmat, a devianciák tolerálását, vallási türelem nevében elkövetett vallásgyalázást, az érdekeik teljes kiszolgálását.

"Mi, a Polgári Világban a nyugati értékekben hiszünk. Nem azért, mert onnan jön a pénz, hanem mert a nyugati típusú társadalom adja meg azokat a garanciákat, amelyek fontosak nekünk."

És mi van akkor, ha rajtad kívül még többen nem így látják? Mire ad garanciát a jelenlegi nyugati társadalom? Iszlamizációra? Gendertudományokra? Polkorrektségre? Netán társadalmi-gazdasági stabilitásra? Egy kellemes nizzai tengerparti sétára? Vagy berlini karácsonyozásra? Párizsi szórakozásra? Mire gondolsz?

"Éltünk 40 évet a keleti Európában, és nem akarunk visszamenni!"

Éltünk 27-et a nyugatiban is. Ez sem tűnik valami fényesnek és ahogy látszik, egyre inkább 'feketedik'!
Kamp.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2017.04.12. 11:34:43

jáj csak a segíjkét meg ne vonja az eu! mi lesz velünk?
XD
furcsa hogy az ország szinte teljes kiárusítása a nyugatnak nem böki a balllibsik szemét - jah, hát ők csinálták - de pár üzlet a ruszkikkal igen...
ezzel persze nem azt mondom hogy orbán ezeket jól csinálja, de hogy nem rosszabb a ballibsiknél az biztos...

Jakab.gipsz 2017.04.12. 11:59:24

Polgári világ, mentségedre szólva,azt gondolom nyilvánvalóan hiányoztál a történelem órákról.

Azért mert szavaidból ítélve, elkerülte figyelmedet egy apróság, éspedig az, hogy az európaiak és a zsidók is párévtized alatt egyszerűen elfelejtették, mind azt amit a rómaiak adtak a zsidóknak, igaz volt közben egy népvándorlás is.

Tehát mielőtt, az egész népedet akarnád kioktatni, ülj-le légyszíves gondolkodni.

Gondolom a leülés az néha sikerül egyedül is, a gondolkodáshoz pedig az kell, hogy a félközelmúlt tény adatait is ismerd.

1989. Magyarország lakossága 10.7 millió fő, adóssága 20 milliárd dollár. a nemzeti vagyon 95 %-a állami tulajdon, (a magyarok rendelkeztek vele)

2017. Magyarország lakossága 9,9 millió fő a betelepülő 2-300 ezer fővel együttesen. Adósság állománya, kb 95 milliárd dollár, a nemzeti vagyon kb, 30 % -á val rendelkeznek a magyarok.

Tehát a rendszer váltást követően elvesztettünk 1 millió embert, nőtt az adósságunk 75 milliárd dollárral, a nemzeti vagyon 70 % -a pedig eltűnt. nyilván valóan ezért mert hülyék vagyunk a modern demokráciához.
Ezért oktat bennünket folyamatosan Soros- CEU mert még nem vagyunk eléggé okosak.
Szerencsénkre te is hozzá fogtál a taníttatásunkhoz, nem is tudom mire mennénk nélkületek.

nemecsekerno_007 2017.04.12. 12:01:36

@Kampfer: Hát igen, szépen összefoglaltad.

Egyesek ezen idő alatt csak a "jogállam" "demokrácia" "szabadság" meg a hasonló mantrát hallgatták, meg felvonultak, tolerálták a másságot.

Közben mások megtapasztalták a kapitalizmus keményebb oldalát a hétköznapokban, a korábbi rezsim vezetőitől, értelmiségétől meg hallgatták a másik mantrát. Toleránsnak kell lenni, versenyképesebbnek kell lenni meg hasonlók.

Oszt ezek meg csodálkoznak, hogy nem lehet leváltani a kormányt :)

Muhahahaha.

mufflinca 2017.04.12. 12:24:24

No kérlek, az a marha nagy baj ezzel a rendszerváltással és EU-val hogy kb. annyit adott, amit felsorolsz. Útlevél nélkül mehetsz külföldre és szabadnak érzed magad. Elárulom, hogy régen, aki dolgozott és nem volt bűnöző, az is szabad volt, nem volt mitől tartania. Külföldre ugyan útlevél kellett és valóban meg kellett állni a határon, de mi is ezzel a baj? Az viszont baj, hogy ma, aki nem bűnöző és nem lop, csal, annak továbbra sincs pénze, hogy külföldre utazzon és már szabadsága sincs, mert rabszolga lett.

Jakab.gipsz 2017.04.12. 12:36:31

@mufflinca:
Így igaz ahogyan mondod, baromira szabadok vagyunk, de előtte azt is ki kell találnunk, miből veszünk a gyereknek buszbérletet.

Duplaxiii 2017.04.12. 12:38:28

Lássuk be, eddig is tudtuk, hogy a nyáladzó fidesz-segg nyaló bérkommentelők a legaljább kategóriába tartoznak.
Egyrész mi az anyátok összefüggés van a szovjet diktatúra - EU - gender vonalon?
Tehát a egy-két éve terjedő szervezett neoliberális bloggerközösség genderbaromsága az eredménye egy sok évtizedes politikai szervezetnek?
És ti, ócskák, mennyit éltetek szovjet elnyomás alatt?
Mert a történelmet nem ismeritek, ez a fideszes szarháziaknak tiltott dolog, csak a vezért papírjaiból lehet "gondolkodni". Az orosz/szovjet vonal gyalázta meg legtöbbször nemzetünket!
Ki verte le 1849-ben a szabadságharcunkat? Ha putyinoztok, akkor a kokárdát nehogy felvegyétek! Ki gyalázta népünket, erőszakolta nőinket, hurcolta el honfitársainkat sok-sok évre egy kis munkára? Ki szabadította ránk fegyverrel a rákosi borzalmat? Kik verték le 1956-ban ismét a forradalmunkat?
Tehát nektek alternatíva a nyugat-orosz viszonylatban az orosz????
Ti valójában hazaáruló mocskok vagytok, mert nyugatról soha nem érkezhet annyi rossz, ami akár egy év alatt a másik olddalról.
Írják itt előttem a mantrát meg a munkát.
Hát igen bazdmeg, a nyugati viszonlatban erre van lehetőséged, tehát csak rajtunk múlik, hogy dolgozunk vagy menetelünk.
A keleti oldalon azonban alapból lehetelen a munkalapú előrejutás, ott a most is tapasztalható korlátozások és központi szabályozások vanna, mi sokan emlékszünk erre.
Te e keleti oldalon soha nem lehetsz tehetséges és hasznos, mert a fejedre ütnek. Téglának kell lenned a falban!
Számomra 2017-ben érthetetlen, hogy 27 évvel a felszabadulásunk után még mindig ennyi mocsok van, aki vissza akarja irányítani népünket a ranszolgasorba.
És buta tanulatlanok, Istvánt megtagadják egy agybeteg segg miatt!
A gyűlölt másság, genderség meg a többi (én is elítélem ezeket!) a nyugati oldalon VÁLASZTHATÓ!!! Nem kötelező, nem kell nézni, felvonulni.
A keletin meg KÖTELEZŐ mindaz, amit pár bűnöző előír nekünk. Ha nem teszed azt, börtön!
Nektek utóbbi a jó, ahelyett, hogy kikapcsolnátok a tévét?
Persze, mert hazudtok, ti nem a saját véleményeteket írjátok ide, ti a gyáva féreg kategória vagytok.
(Akik éltek, felnőttként a komcsi időkben és most azt akarják vissza, akik tagadják nyugatot, azok a mocsok besúgók, bolsi funkcik és sajnos őket kellett volna 90-ben mind felhúzni az útmenti fákra. Ezt elmulasztottuk, mert minden diktatúra bukása után a kiszolgálókat megsemmisítették! Károsabbak voltak a hódítóknak, mert ők a hazájukat árulták el.)

Duplaxiii 2017.04.12. 12:42:58

@mufflinca:
A jó édesanyádat!
Szabad voltál? Éltél?
Annyira voltál szabad, mint egyes állatok az állatkertben!
Kaptál pici füves előteret.
De csak az, akkor és annyit tehettél, amit egy torz hazaáruló mocsok banda megengedett neked.
Neked az a szabdság, hogy lophasz a melóhelyen és nem foglalkoznak veled? Hogy van állásod, pici pénzed, állhatsz sorban a kenyérért, tolhatod a pénzt a keravill eladó zsebébe egy alapdologért, senki semmit nem követel tőled, az a jó ha semmit nem teszel kussolsz és lapulsz?
Neked ENNYI ELÉG?
OK, de a többieknek miért akarod ezt kötelezővé tenni?
Te most is élheszt így! Tedd azt, de az én életembe, a csaldomhoz, gyerekeimhez ne próbálj közel jönni, mert szívlapáttal verem pépesre a fejed!
Te ócska antimagyar.

nemecsekerno_007 2017.04.12. 13:25:55

@Duplaxiii:

Hát most üt vissza a kettős mércével "levezényelt" privatizáció :)

GallaiG 2017.04.12. 13:34:01

Rwindx 2017.04.12. 09:27:39
Rádférne a tanulás, hogy kevesebb ostoba demagógiát nyomj.

Ezt tényleg a bircának írod? Ezek szerint vannak még, akik nem tudják, hogy ez nem ostoba. Pontosan tudja, mit hazudik, ez a munkája: hazánk közvéleményének elbizonytalanítása, az ország kiszakítása a nyugati civilizációból. Majd ha ezzel megvannak, és Kedves Vezérünk kivégezte a civil társadalmat, a teljes demokráciát, akkor beletaszíttatásunk Putyin elvtárs halálosan ölelő karjaiba, az új szovjet birodalom nyomorába. Új vasfüggönnyel körbekerítve.
Máshoz nem értenek, kizárólag a sztálini diktatúra fenntartásához. Csak annyi a változás, hogy most "nemzeti" jelmezben művelik.

antisystem 2017.04.12. 15:43:23

@Duplaxiii: attól mert bunkó módon őrjöngsz, még nem lesz igazad, távolról se. És bizony a társadalom többségének 1989 előtt (az 1970-es, 1980-as években) nagyobb volt a szabadsága, egyszerűen azért, mert nem volt folyamatos egzisztenciális veszélyeztetettségben, és a szabadság valahol itt kezdődik.
Másfelől a történelemmel jobban teszed, ha nem példáulozol... mert az azt mutatja, hogy az oroszok rendszerint a túloldalon voltak, és a saját szövetségeseik mellett ki is tartottak, amíg mi folyamatosan a Nyugat felé akartunk dörgölőzni, az meg folyamatosan átdobta a fejünket és ott hagyott a xarban.
Amit te itt előadsz, az az úgynevezett középosztály agresszív egoizmusa... a demokrácia orosz modelljében meg többek között az a jó, hogy nem ez a réteg a hatalom bázisa és kegyeltje (szemben a Nyugattal), hanem a társadalmi számosságának megfelelően a parlamenten kívül hőbörgő kis létszámú ellenzék, magyarán, hogy ott egy réteg befolyása tényleg a számosságán, és nem az érdekérvényesítő képességén múlik.
Arról meg hagy legyen meg külön a magánvéleményem, akinek a saját nyugati állása, meg a saját gyereke elitiskolája fontosabb, mint a saját országa többségének elnyomorodása. A mai Ukrajna az anno még nem (vagy kisgyerekként) élőknek is pontosan megmutatja a valóságot... a "véleményformáló értelmiségi-középosztályos" zaccot, meg a többség sorsát is, akiknek a dologból az "öngondoskodás és egyéni felelősség" röfögés jut szabadságként az előbbiek szájából.
süti beállítások módosítása